MSUV https://msuv.org Official site Mon, 29 Nov 2021 10:33:19 +0000 sr-RS hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8 ŠTA NAMA DANAS DOĐE JUGOSLAVIJA? https://msuv.org/2021/11/27/sta-nama-danas-dode-jugoslavija/ Sat, 27 Nov 2021 16:32:48 +0000 http://msuv.org/?p=73157 O kulturnim politikama u SFRJ i državama nastalim nakon njenog raspada.
ONLINE TRIBINA na Facebook stranici Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.
29. novembar 2021, od 18 do 20 časova

The post ŠTA NAMA DANAS DOĐE JUGOSLAVIJA? appeared first on MSUV.

]]>

Početak

29 

Novembar 2021, 18-19h

O kulturnim politikama u SFRJ i državama nastalim nakon njenog raspada.

ONLINE TRIBINA na Facebook stranici Muzeja savremene umetnosti Vojvodine

Početak: 29. novembar 2021, od 18 do 20 časova

Učestvuju:

 • Miljenko Jergović, pisac
 • Dino Mustafić, reditelj
 • Radina Vučetić, istoričarka
 • Teofil Pančić, novinar
 • Duško Radosavljević, politikolog

Moderator: Nebojša Milenković, muzejski savetnik MSUV

ONLINE TRIBINA na Facebook stranici Muzeja savremene umetnosti Vojvodine

Da li kad pomislite na Jugoslaviju i vi prvo pomislite na njenu kulturu i umetnost — i da li se, kad je SFRJ u pitanju, uopšte može govoriti o jednoj, jedinstvenoj kulturi — ili je upravo kultura generisala destruktivni nacionalistički naboj koji je tu državu na kraju razorio? Je li SFRJ zbilja bila najautonomnija i najotvorenija ne-komunistička komunistička zemlja na svetu, kako je o njoj 1966. pisao američki magazin Tajm ili je pak reč o zemlji u kojoj su slobodoumne ideje i rigidne i apsurdne zabrane funkcionisale istovremeno? Može li postojati totalitarna sloboda i da li je Jugoslavija kao država jednostavno odumirala, kako sugeriše istoričar Dejan Jović, uporedo s fizičkim gašenjem njenog „najvećeg sina“ i neprikosnovenog lidera Josipa Broza Tita? Je li u SFRJ uopšte postojala dugoročna i konzistentna kulturna politika — ili se i odnos prema kulturi i umetnosti menjao zavisno od promena političkog kursa, odnosno spoljašnje i unutrašnje državne politike? Jesu li Jugoslaviju, pa i njenu kulturu, zaista razorili Slobodan Milošević i Franjo Tuđman ili je u trenutku njihovog dolaska na vlast ta država već bila (klinički) mrtva? Takođe, kako u kontekstu jugoslovenske kulturne politike – ili kulturnih politika – možemo posmatrati stanje i kulturnu situaciju u državama nastalim nakon njenog raspada?

Na petoj sesiji u okviru ciklusa tribina „Socijalna plastika: Umetnost koja menja društvo“ koji u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine od maja 2019. uređuje muzejski savetnik ovog Muzeja, Nebojša Milenković — odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja, pokušaće da ponude: pisac Miljenko Jergović, reditelj Dino Mustafić, istoričarka Radina Vučević, novinar Teofil Pančić i politikolog Duško Radosavljević.

Razgovor moderira: N. Milenković.

 

NAPOMENA: Zbog epidemioloških mera usled pandemije COVID19 Tribina se organizuje kao on-line događaj i može se pratiti preko Facebook stranice MSUV: https://www.facebook.com/MsuvNoviSad

 

U okviru ciklusa “Socijalna plastika: Umetnost koja menja društvo” do sada su realizovani sledeći događaji:

“Socijalna plastika ili Umetnost koja menja svet”, autorsko predavanje N. Milenkovića o umetnosti Marsela Dišana, Jozefa Bojsa I Endija Vorhola, 16. maj 2019.

“Socijalna plastika 002 ili Filmovi koji su menjali svet” autorsko predavanje Petra Mitrića uz projekciju filma Frica Langa “M – Potraga za ubicom”, 6. jun 2019.

Socijalna plastika 003: Velike izložbe kao polja društvene moći“, panel diskusija, učesnici: Nikola Božović, dr Branislav Dimitrijević, dr Zoran Erić, Radovan Jokić i dr Vladislav Šćepanović. Moderacija: N.Milenković, 12. septembar 2019.

„Socijalna plastika 004: Da li se ovde zaista radi samo i književnosti“, tribina, učesnici: Dragan Velikić, Vladislava Gordić Petković i Slobodan Tišma, moderacija: N. Milenković, 17. oktobar 2019.

 

 

The post ŠTA NAMA DANAS DOĐE JUGOSLAVIJA? appeared first on MSUV.

]]>
EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES https://msuv.org/2021/11/17/evrovizion-crossing-stories-and-spaces/ Wed, 17 Nov 2021 14:09:21 +0000 http://msuv.org/?p=72737 Muzej savremene umetnosti Vojvodine: Galerije N&S
Otvaranje izložbe: 26.11.2021. u 19h sa performansom Ivane Ivković
Trajanje izložbe: 26.11.2021 – 27.02.2022.
Kustoskinje
Sanja Kojić Mladenov, Sabina Klemm

The post EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES appeared first on MSUV.

]]>
Otvaranje

26

Novembar 2021. u 19h 

Galerije N&S: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Otvaranje izložbe: 26.11.2021. u 19h sa performansom Ivane Ivković

Trajanje izložbe: 26.11.2021 – 27.02.2022.

Kustoskinje
Sanja Kojić Mladenov, Sabina Klemm

Umetnice i umetnici
Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, Slavs and Tatars, Adnan Softić

Partneri na projektu: Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), Štutgart i Goethe-Institut Srbije, Beograd

Vođenje kroz izložbu: 27.11.2021. u 12h

Učestvuju: Sanja Kojić Mladenov, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Ivana Ivković, Vladimir Miladinović, Adnan Softić

 © All rights belong to the artist

Kokreativna izložba ifa-e pod nazivom EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES bavi se aktuelnom društveno-političkom situacijom u Evropi i idejom evropskog identiteta. U fokusu ima manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su takozvane poluperiferije i mesta raznolikosti, koja u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu.

U uskoj saradnji sa regionalnim akterima i akterkama i lokalnim kulturnim scenama u toku dugogodišnje turneje u izložbu će biti integrisane nove umetničke pozicije. Sa svake od 12 stanica će se uključiti umetnici koji će nastaviti turneju zajedno sa ostalima i tako menjati sam prostor unutar izložbe, otvarati nove teme i postavljati nova pitanja za razmišljanje, sve do poslednje stanice u Berlinu gde će kroz sve ove procese i promene biti prezentovana neka, možda, drugačija Evropa od one uobičajene.

Kokreativna izložba ifa-e pod nazivom EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES bavi se aktuelnom društveno-političkom situacijom u Evropi i idejom evropskog identiteta

Cilj izložbe je ukazivanje na aktuelne društveno-političke poretke i osvetljavanje specifičnih impulsa određenih mesta, kako bi se generisao kontinuirani razvoj prostora za dijalog. Naziv izložbe EVROVIZION je konstrukt sličnih, ali i različitih jezičkih formi – Eurovisione/Evrovizija/Евровизия – koje simbolizuju ideju mogućeg zajedništva.

Umetnice, umetnici i umetnički kolektivi koji učestvuju na izložbi, svojim radovima istražuju vrlo različita aktuelna društveno-politička pitanja: pitanje porekla, ličnog i kolektivnog identiteta, istorije i mitologije, politike pamćenja i arhiviranja, kritičkog pogleda na neoliberalizam, kolonijalizam i nacionalizam, vladajuće stereotipe i pozicije drugog i drugačijeg u odnosu na društveno dominantno.

Izložbu čine i putujuća biblioteka, dostupna svim posetiocima izložbe, internet prezentacija projekta i MAGAZINE PRE-ISSUE koji sadrži početne informacije o projektu. Takođe, u svakom gradu prezentacije biće koncipiran po jedan novi broj magazina, pa tako i EVROVIZION.CROSSING NOVI SAD – realizovan sa lokalnim partnerima i kroz obuhvatanje svih dodatnih sadržaja i događaja projekta u Novom Sadu. Na kraju se očekuje kolekcija različitih časopisa, kao specifični „arhiv putovanja”.

Za vreme prezentacije izložbe, 26.11.2021 – 27.02.2022, održaće se više pratećih programa u Novom Sadu, dok će u februaru 2022. godine, i u galeriji Menjačnica Goethe-Instituta u Beogradu, biti realizovana izložba umetnice Henrike Nauman.

EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES je izložba institucija za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke po imenu ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), koja se u Novom Sadu organizuje u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Goethe-Institutom Srbije. Izložba je deo programa „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“.

Institucija za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke, ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), koncipira, promoviše i realizuje izložbe o likovnoj umetnosti, dizajnu i arhitekturi širom sveta; od istorije Bauhausa do savremene umetničke prakse i savremene fotografije. Ovu umetničku i kulturnu razmenu inicira odeljenje umetnosti ifa, svojim programima u galeriji u Štutgartu i galeriji u Berlinu, putujućim izložbama, podrškom umetnicima, finansiranjem izložbi, kao i programima za bijenala i konferencije. Organizacija ifa je najstarija nemačka posrednička organizacija za internacionalne odnose u kulturi, podržavaju je Savezno ministarstvo inostranih poslova SR Nemačke, pokrajina Baden-Virtemberg i njen glavni grad Štutgart. https://www.ifa.de/en/

 

Stanice izložbe:
Sarajevo/BA, Novi Sad/RS, Nikozija/CY, Atina/GR, Varna/BG, Tbilisi/GE, Kišinjev/MD, Brisel/BE, Krakov/PL, Kalinjingrad/RU, Viljnus/LT, Berlin/DE

Veb adrese:

http://msuv.org/

https://www.facebook.com/MsuvNoviSad/

https://www.instagram.com/msuv_novisad/

https://www.facebook.com/GoetheInstitutBelgrad

https://www.instagram.com/goetheinstitut_belgrad/

https://www.facebook.com/ifa.visualarts/

https://www.instagram.com/ifa.visualarts/

Veb stranica projekta:
https://evrovizion.ifa.de/en

The post EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES appeared first on MSUV.

]]>
ARHITEKTURA U VOJVODINI NA POČETKU XXI VEKA https://msuv.org/2021/10/13/arhitektura-u-vojvodini-na-pocetku-xxi-veka/ Wed, 13 Oct 2021 06:28:30 +0000 http://msuv.org/?p=66587 The post ARHITEKTURA U VOJVODINI NA POČETKU XXI VEKA appeared first on MSUV.

]]>

Ideja projekta „Arhitektura u Vojvodini na početku XXI veka“ je organizacija a potom i redovno godišnje popunjavanja baze podataka o najuspešnijim arhitektonskim delima, izvedenim objektima i odabranim radovima sa značajnih arhitektonskih konkursa nastalim posle 2000. godine na području Vojvodine. Izbor arhitektonskih dela je plod paralelnog rada kustosa MSUV i redakcije časopisa za arhitekturu i urbanizam DaNS koji izdaje Društvo arhitekata Novog Sada. Većina prikazanih objekata detaljno je prezentovana u rubrici ‘Novi objekti’ časopisa DaNS, dok su ostali svoju valorizaciju dobili kroz pregledne tekstove, izložbe i kataloge Vladimira Mitrovića, kustosa MSUV.

ARHITEKTURA U VOJVODINI NA POČETKU XXI VEKA – ZAOBILAZNE STRATEGIJE VLADIMIR MITROVIĆ PRESS

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.

2005.

2004.

2003.

2002.

2001.

2000.

The post ARHITEKTURA U VOJVODINI NA POČETKU XXI VEKA appeared first on MSUV.

]]>
Iskustvo u gužvi https://msuv.org/2021/10/01/iskustvo-u-guzvi/ Fri, 01 Oct 2021 11:35:11 +0000 http://msuv.org/?p=71997 Otvaranje 15. oktobra (petak) u 19h. Goranka Matić - Iskustvo u gužvi. Gostujuća retrospektivna izložba Muzeja savremene umetnosti, Beograd Galerija N: Muzej savremene umetnosti Vojvodine Trajanje: 15. oktobar – 12. novembar 2021...

The post Iskustvo u gužvi appeared first on MSUV.

]]>

Otvaranje

15 

oktobar u 19h 

Goranka Matić
Iskustvo u gužvi
Gostujuća retrospektivna izložba
Muzeja savremene umetnosti, Beograd

Galerija N: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Otvaranje: petak, 15. oktobar u 19h

Trajanje: 15. oktobar – 12. novembar 2021.

Kustoskinja izložbe: Una Popović, viša kustoskinja Muzeja savremene umetnosti, Beograd

Kustoskinja koordinatorka u MSUV: Gordana Nikolić, viša kustoskinja

Posle velikog uspeha u Beogradu, retrospektivna izložba fotografkinje Goranke Matić „Iskustvo u gužvi” gostuje u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Izložba će biti otvorena od 15. oktobra do 12. novembra i u organizaciji je Muzeja savremene umetnosti iz Beograda.

Goranka Matić prisutna je na umetničkoj sceni već četrdeset godina, a njen rad se od samih početaka  paralelno odvijao u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije. Izložba „Iskustvo u gužvi” (kako tokom proleća u MSUB, tako i predstojeća u MSUV) kroz podelu na pet žanrosvkih ili tematskih celina teži da istakne polivalentnost profesionalnog angažmana autorke – s jedne strane kao novinskog hroničara muzičkih, likovnih pa i političkih događaja, sa druge strane, posvećenog  umetničkog fotografa sa konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima.

Goranka Matić: Portret umetnice Marije Vaude, 1995.

Iako su se teme i žanrovi razlikovali u zavisnosti od angažmana ali i prirode interesovanja, to nije uticalo na kreativnu poziciju Matićeve već, upravo suprotno, na ujednačavanje vizuelnog i semantičkog pristupa, koji se ogleda pre svega u jednako jasnoj autorskoj koncentrisanosti kako na ljude tako i na događaje i situacije. Otud i naziv ove retrospektivne izložbe – Iskustvo u gužvi, čija je namera upravo da se nepretenciozno, pomalo i poetično, imenuje proces rada Matićeve. Do njenog profesionalnog angažmana kao fotografa došlo je spontano, a sve je pratila i velika doza lične znatiželje i hrabrosti, pa i sklonost ka određenoj vrsti aktivizma, želja da se pri važnim kulturnim i društvenim dešavanjima deluje ne samo kao fotograf na zadatku i posmatrač već kao aktivni učesnik. Fotografisanje unutar gužve aktuelnog trenutka, bilo da se radi o rok koncertima osamdesetih ili političkim protestima devedesetih, osposobilo je Matićevu da na autentičan način prenese dramatiku događaja i psihologiju pojedinca, ali i da istovremeno poetiku prilagodi tada savremenim kretanjima u fotografiji i umetnosti.

Izložbu prati katalog originalno štampan za retrospektivnu izložbu u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

U MSUV izložba će biti drugačije struktuirana, ali sa istovetnim već utvrđenim konceptualnim celinama kao u MSUB:

 1. prva autorska izložba i radovi realizovani u mediju fotografije,
 2. fotografije rok koncerata i protagonista novog talasa zajedno sa akterima likovne scene nastale osamdesetih godina u čijem je središtu bio Studentski kulturni centar (rok fotografija, način života aktera rok i umetničke scene, dizajn omota muzičkih albuma),
 3. portreti (umetnici, reditelji, pisci, političari i dr.),
 4. 10 godina protiv (fotografije sa političkih skupova, manifestacija i protesta u Beogradu 1990–2000),
 5. umetnički projekti (projekti Moravice, Matrilinearno ogledalo, Memorabilije, Portreti sa prijateljicama, Ožiljci).

Goranka Matić svojevrsna je hroničarka zbivanja na umetničkoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj sceni ove zemlje. Njena izložba u Muzeju savremene umetnosti sa preko 500 fotografija i materijala druge vrste (arhiva, dokumentacija, foto-eseji) protekla je veoma uspešno upravo zbog toga što se mogla interpretirati nezavisno od autorstva i tretirati kao problemska izložba koja omogućuje uvid u društvene i kulturne okolnosti nekadašnje države Jugoslavije, Srbije i Beograda, od početka osamdesetih godina pa do početka dvehiljaditih. Osim toga, izložba „Iskustvo u gužvi” posredno teži da ukaže i na dinamične i mnogostruke pozicije i uloge medija fotografije.

Biografija: 

Goranka Matić rođena je 1949. godine u Mariboru (Slovenija). Završila je studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1971. godine bila je stalni saradnik Studentskog kulturnog centra kao jedna od urednica likovnog programa i kustos galerije „Srećna nova umetnost”. Od 1978. do 1980. vodila je „Galeriju 45” na Novom Beogradu. Fotografijom se aktivno bavi od 1980. godine. Profesionalnu karijeru započela je u časopisu Džuboks, zatim Startu, Svijetu. Njene fotografije izlazile su u gotovo svim vodećim časopisima bivše Jugoslavije (Duga, Politika, Omladinske novine, Beorama, Ritam, Liberation, Polet, (New)Moment, Delo).  Bila je urednica fotografije u nedeljniku Vreme  (1990–2006), u dnevnom listu Politika (2006–2010) i na Radio-televiziji Srbije (2011–2015). 

Tokom osamdesetih godina, najznačajniji je njen rad u oblasti rok fotografije, naročito u okviru neformalnog pokreta nazvanog novi talas. Tada nastaju neki od kultnih omota ploča vodećih muzičara tog perioda (Idoli, U škripcu, Bajaga i instruktori, Đorđe Balašević i dr). Pored toga, njen fotografski opus sadrži i portrete umetnika, pisaca, reditelja, glumaca (ljudi sa umetničke i kulturne scene), ali i političara, snimljenih za izborne i razne druge vrste kampanja. Autorka je brojnih fotografija sa društveno-političkim temama nastalih tokom turbulentnih devedesetih.

Predavala je na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu (foto-žurnalizam i dokumentarna fotografija).

Prva je žena fotograf član foto-sekcije ULUPUDS-a.

Tokom svoje umetničke karijere učestvovala je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njeni radovi nalaze se u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada.

Nagrade:

1998. Nagrada na 39. Oktobarskom salonu „Ukusi su različiti” (foto: diptih Male i velike priče)

2002. Nagrada „Osvajanje slobode”, priznanje fondacije „Maja Maršićević-Tasić”

2005. Godišnja nagrada ULUPUDS-a

2019. Nagrada Udruženja novinara Srbije za životno delo

2021. Nagrada Fondacije „Tanja Petrović” za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima

The post Iskustvo u gužvi appeared first on MSUV.

]]>
HORMONOLOGY Talks and Recognitions https://msuv.org/2021/09/22/hormonology-talks-and-recognitions/ Wed, 22 Sep 2021 10:17:31 +0000 http://msuv.org/?p=71747 The post HORMONOLOGY Talks and Recognitions appeared first on MSUV.

]]>

Otvaranje

oktobra 2021. 

Edita Kadirić & Maja Rakočević Cvijanov

HORMONOLOGY Talks and Recognitions

Galerija S: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Trajanje: 1. oktobar – 1. novembar 2021.

Kustoskinja: Suzana Vuksanović

Izložba „HORMONOLOGY Talks and Recognitions“ umetnica Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov biće otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 1. oktobra. Radovi iz zajedničkog projekta ove dve umetnice publici će biti dostupni u Galeriji S do 1. novembra.

Umetnice Edita Kadirić i Maja Rakočević Cvijanov u svojim poslednjim životnim i umetničkim istraživanjima i analizama problematizuju i kroz svoju umetnost tretiraju posebno osetljiv period u životu svake žene – pre/menopauzu. Period koji nastupa već nakon četrdesete godine života, laganim i postepenim, nekad naglim i ubrzanim, gubitkom reproduktivne funkcije ženskih polnih organa. Uloga hormona je tu ogromna, njihov balans i disbalans utiču na energiju, raspoloženje, motivaciju, snagu, ali i na intenzitet doživljaja sebe kao žene, na dramatičnost i suptilnost tih doživljaja, na čestu i burnu promenljivost emocija i upliv često nekontrolisanih reakcija, ali i staloženog, dubokog, suštinskog promišljanja sebe i sopstvenih želja i potreba, svog identiteta, odgovornijeg odnosa prema sebi i novopronađene ljubavi za sebe. Dosegnuta sloboda da se odbace predrasude i očekivanja sredine, društveno nametnuti konstrukti o ulozi i svrsi ženskog bića, u perspektivi donosi potpuno olakšanje i opuštenost.

Izložba © sva prava pripadaju umetniku.

Cilj Editinog i Majinog zajedničkog projekta zasnovanog na razgovoru i razgovaranju, uzajamnom ličnom i umetničkom prepoznavanju, razumevanju i podršci i njegovog predstavljanja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine je, s formalne strane, afirmacija promišljanja savremenog skulpturalnog jezika i proširenog polja crtačkog medija, kao i savremeni pristup umetničkim formama video arta i animacije. Istovremeno, konceptualnu osnovu projekat ima u umetničkim istraživanjima onih ženskih tema koje svojom osetljivošću, fragilnošću i simbolikom retko dospevaju u žižu javnosti, jer, tiču se duboke intime, snažnih i dramatičnih psihofizičkih promena kod žena. Ekskluzivitet ovih tema umetnice ogoljavaju i spremno izlažu na uvid publici, njenoj reakciji i obostranom suočavanju sa emocionalnom i fizičkom osetljivošću tokom nežnih, lepih, ali i bolnih i neizbežnih tranformacija u telu i psihi žene tokom specifičnog životnog perioda.

Izložba „HORMONOLOGY Talks and Recognitions“ umetnica Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov biće otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 1. oktobra.

Edita Kadirić

(1976, Banja Luka)

Osnovne studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Magistrirala je crtež na FLU u Beogradu. Master studije Umetničke produkcije i intermedijalnih istraživanja na Univerzitetu lepih umetnosti Barcelona (Španija).

Radila sa galerijom Prom, Minhen – Nemačka (2002-2015). Bila je stipendista PRODART Fabra i Coats factory of creation Barcelona – Španija (2015). Pod sponzorstvom Carmen Wurth Art foundation, Kunzelsau – Nemačka (2016-2021). 

Bavi se istraživanjem raznih medija koristeći crtež kao polazište. Eksperimentiše animiranjem crteža do raznih teatarskih formi.

Više puta je nagrađivana za svoj rad i izlagala na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama:

Samostalne izložbe (izbor)

 • Galerija Artic (Calw, Nemačka), 1999.
 • Savremena galerija (Subotica, Srbija), 1999.
 • Galerija Prom (Minhen, Nemačka), 2004, 2007 & 2014.
 • Galerija Prom (Faro, Portugal), 2007.
 • Capella de Sant Joan (Vilafranca del Penedès, Španija), 2017.
 • Savremena galerija (Subotica, Srbija), 2019 sa Majom Rakočević.

Kolektivne izložbe (izbor)

 • Espai Colona (Barcelona, Španija), 2015.
 • Muzej  WURTH  (Kunzelsau, Nemačka), 2017  – Carmen wurth collection.
 • Muzej Moli Paperer (Capellades, Španija), 2017.

Živi i radi na relaciji Francuska, Španija i Srbija.

« од 2 »

Maja Rakočević Cvijanov

(1975, Subotica)

Diplomirala i magistrirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno  doktorand vajarstva na FLU Beograd.

Za svoj rad više puta je nagrađivana: nagrada „dr Ferenc Bodrogvari“ za likovno stvaralapštvo u Subotici, u Vršcu na VI Bijenalu mladih nagrada „Beoramae“, u Beogradu studijama Fakulteta likovnih umetnosti za rezulate u skulpturi: nagrada „Vladeta Petrić“ i nagrada galerije „Pero“. Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2002. godine.

Radovi joj se nalaze u kolekcijama Savremene galerije Zrenjanin, Muzeja TERRA, Oktobarskog salona – Kulturnog centra Beograd, fondu Savremene galerije Subotica, kolekciji galerije Stadtpark, Krems na Dunavu, Austrija.

Samostalne izložbe (izbor)

2021/2020. Rizom: ženske poetike prostora, pripadanja i uzemljenja, samostalna izložba sa Leom Vidaković i Jelenom Grujičić, u Savremenim galerijama Podgorice, Osijeka, Zrenjanina i Pančeva
2020. Čistoća, galerija X vitamin Beograd;
2020. Post ciklus, izložba skulptura u Narodnom muzeju Kikinda;
2019. Lady of hormones, Savremena galerija Subotica, multimedijalna izložba sa Editom Kadirić u Subotici; 2017. Ono mesto, multimedijalna izložba, Savremena galerija Subotica;
2015. Authentic, retrospektivna izložba od 2000. do 2015., galerija dr Vinko Peričić, Subotica i galerija UK Parobrod, Beograd;
2013. Tranzicija: od opšteg ka ličnom, multimedijalna izložba, galerija opštine Vračar, Beograd;
2010. After baby, multimedijalna izložba, galerija SULUJ, Beograd;
2009. Porodične kompozicije, Moderna galerija Likovni susret, Subotica;
2005. 30-ti rođendan, multimedijalna izložba, galerija Kuplung, Budimpešta, Mađarska;
2004. Poslastičarnica Lucky Couples, magistarska izložba, Galerija FLU, Beograd;
2003. Srećni parovi, digitalni printovi, galerija Doma omladine, Beograd;
2002. Bez naziva, digitalni printovi, galerija Remont, Beograd; 2001. Tikovi i pogledi, izložba skulptura i fotografija, galerija Dvorište, Pančevo, Srbija.

Kolektivne izložbe (izbor)

2021. Image Mouvment, međunarodna izložba u Savremenoj galeriji Subotica i 2019. u galeriji Rivoli 59, Pariz, Francuska;
2021. Hod po liniji, Trijenale crteža i male plastike, Pavilјon Cvijeta Zuzorić, Beograd
2020. Izložba vajara/ki Srbije 2020, letnji salon skulpture u organizaciji vajarske sekcije ULUS-a, pavilјon Cvijeta Zuzorić, Beograd; 2
019. Re-konekcija, trijenale proširenih medija Cvijeta Zuzorić, Beograd;
2018. Između nas, izložba akvizicja iz fondova SGS i MSUB, salon Muzeja savremene umetnosti Beograd; 2013. „Situacije: Instalacije u Vojvodini“, MSUV NoviSad;
2013. „Memorija prostora“, site specific, Moderna galerija likovni susret, Subotica;
2012. „Zagrebi dublјe“, izložba sekcije proširenih medija, galerija ULUS, Beograd;
2010. “NYC Curators at Buzzer 30”, izložba umetnika sa malom decom galerija Buzzer 30, Kvins, Nјujork, Amerika;
2010. „Umetnost u Vojvodini 2000 – 2010“, MSUV, Novi Sad;
2010. „UPDATE sopstveni (ženski lik)“, Ozon galerija, Beograd;
2010. „Mixer festival“, izložba u prostorima silosa Žito-mlina, Beograd;
2009. „Mikro manevar“, 39. novosadski salon, GLU Poklon zbirka Rajka Mamužića, Novi Sad;
2009. „Urbani mostovi“ izložba srpskih umetnika, Galerija NN19, Sarbriken, Nemačka;
2007. “Re-set”, projekat MSUV “Pokretanje istrage II“, Galerija savremene umetnosti Pančevo;
2005. “Just visiting”, mlada scena, umetnički prostor Walcheturm, Cirih, Švajcarska;
2005. „Nagrada za najbolјeg mladog umetnika”, finalisti, galerija Municipal Library, Prag, Češka;
2005. XI festival digitalne umetnosti, Maribor, Slovenija;
2005. 38. Zimski salon mladih, galerija Josip-Bepo Benković, Herceg Novi, Crna Gora;
2004. „Kontinentalni doručak“, 45. Oktobarski salon, Muzej 25. maj, Beograd;
2004. „Retro vision“ BELEF, video radovi, Barutana, Beograd; 2004. „BORDER/DISORDER“, međunarodna izložba, Cable Factory, Helsinki, Finska;
2003. “IN/OUT”, festival digitalne umetnosti, Prag, Češka Republika;
2003. “Srbija, Srbija”, galerija Shambala, Kopenhagen, Danska;
2003. “NE/MOGUĆA prisutnost”, galerija Zlatno oko, Novi Sad

Živi i radi u Subotici. Zaposlena u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica kao vajraka – konzervatorka. Predaje vajanje likovnim tehničarima u srednjoj politehničkoj školi u Subotici.

Udata, majka dvoje dece.

www.majarakocevic.com

 

The post HORMONOLOGY Talks and Recognitions appeared first on MSUV.

]]>
PLATEAU RESIDUE: Sub Persona II https://msuv.org/2021/09/06/plateau-residue-sub-persona-ii/ Mon, 06 Sep 2021 13:02:13 +0000 http://msuv.org/?p=71337 The post PLATEAU RESIDUE: Sub Persona II appeared first on MSUV.

]]>

Otvaranje

07 

septembar 2021.

Kino sala: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Trajanje: Utorak, 7. septembar, 20-22h

POP-UP izložba

Centar za intermedijsku i digitalnu umetnost Muzeja savremene umetnosti Vojvodine tokom otvaranja centralne izložbe festivala Dunavski dijalozi DRUŠTVO I UMETNOST U OKOLNOSTIMA IZNUĐENE REALNOSTI, segmenta novosadskog Garden-a Ars Electronica festivala, priređuje POP-UP video prezentaciju slovenačkog umetničkog para PLATEAU  RESIDUE, koji čine Eva Pavlič Seifert i Aljaž Celarc. Prezentacija će biti prikazana u Kino sali MSUV, uz muziku koju je Domen Učakar sa kreativnim imenom LIFECUTTER kreirao za projekat.

„PLATEAURESIDUE. SUB PERSONA“ © sva prava pripadaju umetniku.

Sub Persona je projekat koji istražuje značaj i etiku ljudskog upravljanja šumama. Naglašava zajedničku odgovornost svih ljudi da koriste savremene metode za ispitivanje isprepletenosti šumskih ekosistema i razvoja održivih metoda upravljanja koji uzimaju u obzir istovremene ekološke, ekonomske, rekreativne i kulturne funkcije šume, koju ljudi prečesto uzimaju zdravo za gotovo. Projekat podstiče na razmišljanje o odnosu ljudi prema životnoj sredini i njenim promenama u savremenom svetu.

Događaj je realizovan u saradnji sa MMC KIBLA iz Maribora i festivalom savremene umetnosti Dunavski dijalozi.

P L A T E AU R E S I D U E je svojevrsni imaginarni identitet umetničkog para Aljaža Celarca (diplomirani geograf [Fakultet umetnosti] i master fotografije [AKV St. Joost, NL]) i Eve Pavlič Seifert (diplomirane istoričarke umetnosti [Fakultet umetnosti] i magistarke vizuelne kulture [Univerzitet Aalto, FI]). Njihovi radovi se bave pejzažnom ekologijom i novim medijima i traže nove načine za podizanje svesti javnosti. Polazište njihove umetničke produkcije su video instalacije. U svoje video radove uvode kao učesnike projekta i saradnike prirodne elemente kao što su: stene, vazduh, organizmi i drugim skupovi supstanci, koje reorganizuju u nove materijalne oblike i novo medijske sisteme. Oni su predstavili svoja dela u većini velikih umetničkih institucija u Sloveniji. Za svoj rad su 2019. godine dobili Teslinu nagradu Muzeja tranzicione umetnosti MoTA i učestvovali su na izložbama u inostranstvu. Od 2019. godine Eva i Aljaž žive i rade u Novom Kotu, u zaleđu šuma Gorskog kotara i Snežnika, gde su 2020. godine osmislili projekat Hiša Mandrova/ Kuća Mandrova. Posvećeni su stvaranju, regenerativnoj samoodrživosti, ručnoj obradi drveta i oživljavanju lokalnog građevinskog nasleđa.

 

https://www.plateauresidue.com/sub-persona

http://www.kibla.org/en/sections/kibela-space-for-art/archive/kibela-arhiv/2021/p-l-a-t-e-au-r-e-s-i-d-u-e-sub-persona-ii/

Lifecutter: Sub Persona

The post PLATEAU RESIDUE: Sub Persona II appeared first on MSUV.

]]>
DRUŠTVO I UMETNOST U OKOLNOSTIMA IZNUĐENE REALNOSTI https://msuv.org/2021/09/02/drustvo-i-umetnost-u-okolnostima-iznudjene-realnosti/ Thu, 02 Sep 2021 10:37:43 +0000 http://msuv.org/?p=71037 The post DRUŠTVO I UMETNOST U OKOLNOSTIMA IZNUĐENE REALNOSTI appeared first on MSUV.

]]>

Otvaranje

07 

septembar 2021. u 08:30h

Izložba

DRUŠTVO I UMETNOST U OKOLNOSTIMA IZNUĐENE REALNOSTI

Trajanje: 7. septembar – 21. septembar 2021.

Otvaranje: utorak 7. septembar u 20:30h

Umetnici: Ana Prvački (DE), Venelin Šurelov (BG), Stevan Kojić (RS), Ana Vasov (GR/AT), Antoni Rajžekov (BG/AT)

Kustosi: Venelin Šurelov, Sava Stepanov

Konferencija

DRUŠTVO I UMETNOST U OKOLNOSTIMA IZNUĐENE REALNOSTI

Početak: Sreda 8. septembar u 10h

Trajanje: 10.00 – 14.00

Moderatorka: Vesna Latinović

Govornici: Sanja Kojić Mladenov, Sava Stepanov, Slavica Popov, Nataša Teofilović, Ivana Sremčević Matijević, Divna Vuksanović (RS), Nadežda Džakova, Venelin Šurelov (BG), Diana Marinku (RO), Tomohiro Okada (JP), Čarls Mereveterer (GE), Adeline Kueh (SG), Vujisile Msdulu (ZA)

Venelin Shurelov @ Artist Archive

Deveto izdanje Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi održaće se od 7. do 28. septembra u Novom Sadu u organizaciji novosadske galerije Bel art. Festival je tradicionalno zamišljen kao pregled najaktuelnijih zbivanja u umetnosti podunavskog regiona koju će publika moći da pogleda na nekoliko lokacija u Novom Sadu (Likovni salon KCNS, galerija SULUV-a, Mali likovni salon, galerija Bel Art, MSUV, Ratni bunar i podzemni vojni hodnik Muzeja grada, Trg prote Mihalčića). Ove godine je ostvarena značajna  saradnja sa jednim od najznačajnijih svetskih festivala medijske umetnosti Ars Elektronikom u Lincu, te će program Dunavskih dijaloga činiti posebnu  „Baštu Novi Sad“  (Novi Sad Garden) na ovom festivalu, a međunarodna konferencija „Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti“ će se putem njihove platforme  uživo emitovati na svim kontinentima.

Ove godine programom dominira centralna izložba u MSUV  “Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti” –  kao odgovor na nove društvene okolnosti u kojima svet živi protekle gotovo dve godine. Pandemija je uslovila distanciranje ljudi, što se prenelo na sve aspekte života. Bolest – stvarna i metaforička – postala je osobenost čitavog društva, a proistekla je iz sistemskog zanemarivanja brige o čoveku, čak i u najrazvijenijim državnim sistemima. Našli smo  se u okolnostima iznuđene realnosti, a upravo to pokazuje centralna izložba. Istovremeno, ona naglašava značaj novih umetničkih estetsko-etičkih sistema.

Novim tehnološkim postupcima Ana Prvački i Antoni Rajžekov su posvećeni temi pandemijske krize i njenog uticaja na svakodnevni život; Venelin Šurelov i Ana Vasof ukazuju na šablonizaciju čovekovog življenja u uslovima umreženih kapitalističkih, tehnoloških i drugih zadatosti današnje realnosti, dok se Stevan Kojić u svojim kompjuterskim sistemima posvećuje ekologiji stvaranjem elektronsko-bioloških sinteza.

The post DRUŠTVO I UMETNOST U OKOLNOSTIMA IZNUĐENE REALNOSTI appeared first on MSUV.

]]>
Krsto Andrijašević | Čovjek, na čudan način https://msuv.org/2021/08/05/krsto-andrijasevic-covjek-na-cudan-nacin/ Thu, 05 Aug 2021 14:43:34 +0000 http://msuv.org/?p=70827 Izložba se realizuje na osnovu sporazuma o saradnji između Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Narodnog Muzeja Crne Gore.
Galerija N: Muzej savremene umetnosti Vojvodine
Trajanje: 3. septembar – 3. oktobar 2021.

The post Krsto Andrijašević | Čovjek, na čudan način appeared first on MSUV.

]]>

Otvaranje

03 

septembar 2021.

Galerija N: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Trajanje: 3. septembar – 3. oktobar 2021.

Kustoskinje: Ljiljana Karadžić i Suzana Vuksanović

Autorke tekstova u katalogu: dr Anastazija Miranović, Ljiljana Karadžić, Suzana Vuksanović

Izložba se realizuje na osnovu sporazuma o saradnji između Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Narodnog Muzeja Crne Gore.

Retrospektivna izložba Čovjek, na čudan način crnogorskog umetnika Krsta Andrijaševića biće otvorena 3. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Na izložbi će biti prikazano oko šezdeset radova (skulptura, slika i crteža) ovog krajnje neobičnog, tihog i nenametljivog umetnika čiji je opus jedan od najuzbudljivijih i najdirljivijih na crnogorskoj sceni.

„Par“ © sva prava pripadaju umetniku.

Istovremeno opor i nežan, pročišćen i drastičan, direktan i kompleksan, umetnik je okrenut  infantilnim resursima, arhajskim i primitivnim modelima izražavanja, čuvajući iskonsku vezanost sa zavičajem i narodnom tradicijom. Njegovo delo predstavlja kompaktan plastičko-poetski svet izrazite individualnosti i specifičnog izraza koji ima tematsku zaokruženost i formalnu celovitost.

U realizaciji skulptura koje imaju jedru, zategnutu formu, najčešće koristi drvo, ali i boju, gotove proizvode kao što su žice, staklene tegle, metalne kvake i sl. Na crtežima i slikama, jednostavnim, ustalasanim linijama, definiše uprošćene antropomorfne obrise, koristi ornametalne elemente koji daju notu životnosti i poetske topline, radosti ili dubokog tragizma likovima kojima izražava čitav spektar različitih emotivnih i čulnih stanja. Umesto radikalnih promena i naglih zaokreta, opus Andrijaševića karakteriše kontinuiran i posvećen rad sa blagim evolutivnim pomacima. Iskonske teme – čovek, ljubav, tuga, erotika, smrt, od početaka pa do danas su ga zaokupljale i podsticale na stvaranje sveta koji je na čudan način istovremeno bolno istinit i infantilno privlačan.

Izložba se realizuje na osnovu sporazuma o saradnji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Narodnog Muzeja Crne Gore

Andrijaševićeva detinja čednost i narodski humor čine da recepcija njegovih radova ne bude u moralizatorskom smislu odurna i teška, već dirljiva, uzbudljiva i u krajnjoj liniji otrežnjujuća na putu samoočišćenja.

Kustoskinje izložbe su istoričarke umetnosti Ljiljana Karadžić i mr Suzana Vuksanović. Izložba se realizuje na osnovu sporazuma o saradnji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Narodnog Muzeja Crne Gore. Trajanje izložbe je do 3. oktobra.

Krsto Andrijašević je rođen 1948. godine u Balosavama kod Vilusa, nekadašnja opština Grahovo. Osnovnu školu završio na Vilusima, a gimnaziju u Nikšiću. Završio Pe­dagošku akademiju u Nikšiću, likovni odsjek, zatim FLU u Beogradu u klasi vajara Jovana Kratohvila. Živi i radi u Nikšiću.

Samostalne izložbe:

1985 – Titograd, Galerija omladine ,,Budo Tomović’’;

1988 – Nikšić, Galerija ,,Forum’’; 1989 – Titograd, Umjetnički paviljon;

1997 – Podgorica, Moderna galerija; 2000 – Nikšić, Galerija ,,Nikola I’’;

2000 – Danilovgrad, Umjetnička kolonija;

2000 – Bari, Tri Arte; 2000 – Pariz, Jugoslovenski kulturni centar;

2001 – Podgorica, Galerija ,,Most’’; 2002 – Tivat, Galerija ljetnjikovca ,,Buća’’;

2006 – Nikšić, Galerija ,,Nikola I’’;

2007 – Podgorica, Umjetnički paviljon;

 1. – Podgorica, Galerija ,,Centar’’; 2012. – Podgorica, Umjetnički paviljon;
 2. – Podgorica, Galerija „Centar“; 2014. – Galerija „A“, Nikšić;
 3. – Bijelo Polje, Kuća Rista Ratkovića, Bijelo Polje;
 4. – Pljevlja, Centar za kulturu;
 5. – Podgorica, Retrospektivna izložba, Dvorac Petrovića, CSUCG;
 6. – Nikšić, Galerija „Nikola“;

2017 – Cetinje, Galerija „Centar“, Podgorica; 2019 – Narodni muzej Crne Gore;

2019 – Nikšić, JU Muzeji i galerije, Nikšić;

2021 – Podgorica, Dezeni kao apstraktno slikarstvo, galerija Art, Podgorica.

Izlagao je na većem broju grupnih izložbi.

Nagrade:

1989 – Nagrada za skulpturu ,,Stijović, Milunović, Lubarda’’ na Tradicionalnoj izložbi ULUCG;

1994 – Nagrada za crtež ,,Stijović, Milunović, Lubarda’’ na Tradicionalnoj izložbi ULUCG;

1998 – Nagrada za skulpturu ,,Stijović, Milunović, Lubarda’’ na Tradicionalnoj izložbi ULUCG;

2010– Nagrada za skulpturu ,,Stijović, Milunović, Lubarda’’ na Tradicionalnoj izložbi ULUCG;

2010 – Nagrada za skulpturu ,,Drago Đurović’’, Umjetnička kolonija Danilovgrad;

2014 – Nagrada za skulpturu ,, Stijović, Milunović, Lubarda’’ na Tradicionalnoj izložbi ULUCG;

2018 – Najveće državno priznanje Crne Gore, nagrada “13. jul”.

The post Krsto Andrijašević | Čovjek, na čudan način appeared first on MSUV.

]]>
Zoran Janjetov: Antitelo https://msuv.org/2021/07/27/zoran-janjetov-antitelo-2/ Tue, 27 Jul 2021 09:03:48 +0000 http://msuv.org/?p=70545 The post Zoran Janjetov: Antitelo appeared first on MSUV.

]]>

Zoran Janjetov: Antitelo… PUBLIKACIJA 

Specifikacije:

Zoran Janjetov: Antitelo

Radovi 1979-2021

Izdavač: Muzej savremene umetnosti Vojvodine, 21000 Novi Sad, Dunavska 37

Za izdavača: Branislava Sekulić

Urednik: Vladimir Mitrović

Tekstovi: Vladimir Mitrović, Alejandro Jodorowsky, Ilija Bakić, Momčilo Rajin, Zoran Đukanović, Zoran Stefanović

Prevod: Nikolina Nedeljkov, Ivana Krgović

Lektura: Silvija Čamber

Dizajn: Zoran Janjetov, Mirjana Dušić

Štampa: SP print, Novi Sad

Tiraž: 300

ISBN 978-86-6333-069-6

 

The post Zoran Janjetov: Antitelo appeared first on MSUV.

]]>
Zoran Janjetov | ANTITELO https://msuv.org/2021/07/01/zoran-janjetov-antitelo/ Thu, 01 Jul 2021 11:22:17 +0000 http://msuv.org/?p=70255 The post Zoran Janjetov | ANTITELO appeared first on MSUV.

]]>

Otvaranje

17

jul 2021. 

Galerija N: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Trajanje: 17. jul – 25. avgust 2021.

Kustos: Vladimir Mitrović

Autori tekstova u katalogu: Vladimir Mitrović / Alejandro Jodorowsky / Momčilo Rajin / Ilija Bakić / Zoran Đukanović / Zoran Stefanović

Izložba „ANTITELO” Zorana Janjetova biće održana u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine od 17. jula do 25. avgusta 2021. Kustos izložbe je Vladimir Mitrović.

Izložba je zamišljena u više zasebnih segmenata kroz koje će biti predstavljen umetnički, strip i dizajnerski rad Zorana Janjetova. Prvi deo izložbe biće posvećen ranom stvaralaštvu koje se odvijalo unutar jugoslovenskih strip magazina i u omladinskoj štampi. Drugi deo izložbe biće posebno osmišljen sa novim radovima umetnika. Na izložbi će, između ostalog, biti predstavljen njegov rad od okončanja novosadske Akademije umetnosti, preko prvih objavljenih radova i njegove saradnje sa tzv. omladinskom štampom (Student, Vidici, Mladost, Omladinske novine, Stav, Džubox) i domaćim strip časopisima (Ju strip magazine, Cepelin itd).

 © sva prava pripadaju umetniku.

Najveći deo izložbenih radova biće premijerno prikazan i posebno izveden za ovu izložbu koju će pratiti i brojni prateći programi ostvareni u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Novi Sad i novosadskom Akademijom umetnosti – vođenje kroz izložbu uz kustosa i autora, okrugli stolovi posvećeni strip umetnosti, promocije, razgovori kao i radionice za decu i omladinu.

Kako MSUV u svom višedecenijskom delovanju do sada nije organizovao izložbu nekog strip umetnika, prirodno je da smo se odlučili za Zorana Janjetova, jednog od najpoznatijih domaćih strip autora sa evropskom pa i svetskom umetničkom karijerom. U isto vreme biće to i jedna od prvih velikih, retrospektivnih izložbi posvećenih nekom od strip stvaralaca u domaćim muzejima i galerijama savremene umetnosti.

Izložbom strip majstora Zorana Janjetova Muzej savremene umetnosti Vojvodine ima nameru da započne seriju različitih programa, manifestacija i izložbi posvećenih našim značajnim strip umetnicima

Izložbom strip majstora Zorana Janjetova Muzej savremene umetnosti Vojvodine ima nameru da započne seriju različitih programa, manifestacija i izložbi posvećenih našim značajnim strip umetnicima, a da u isto vreme i skrene pažnju celukupne javnosti na ovaj deo savremene srpske umetničke produkcije.  Zato smo se baš odlučili za jednog od naših u svetu najpoznatijih autora. MSUV se ovom prilikom zahvaljuje našim eminentnim teoretičarima i istoričarima stripa čije tekstove premijerno objavljujemo u pratećem monografskom katalogu izložbe – Momčilu Rajinu, Alejandru Jodorowskom, Zoranu Đukanoviću i Iliji Bakić – kao i Zoranu Stefanoviću, upravniku Centra za umetnost stripa pri Udruženju stripskih umetnika Srbije, koji je, posebno za ovu priliku, izradio izabranu stripografiju Zorana Janjetova.

Zoran Janjetov (Subotica, 1961). Završio Školu za dizajn Bogdan Šuput, Grafički odsek (1979). Diplomirao na odseku za slikarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu (1985) u klasi profesora Isidora Vrsajkova i Dušana Todorovića. Stripove i ilustracije objavljuje od 1979. u omladinskoj i studentskoj štampi, dečjim, muzičkim i strip magazinima – Student, Vidici, Mladost, Omladinske novine, Stav, Džubox, Neven, Mali nemo, Maslačak, Ju strip (Ju strip magazine), Cepelin. Od 1986. nasleđuje francuskog strip majstora Žana Žiroa (Mebijusa) na serijalima o Džonu Difulu, prvo kao kolorist a potom i kao crtač. Objavljuje kod francuskih izdavaca strip-serija L’Incal, Les Technoperes i Ogre God, za koje scenarije piše Alejandro Jodorowsky. Ovi stripovi su prevedeni na petnaestak jezika i izlaze u dvadesetak zemalja. Opčinjen popularnom kulturom još od najranije mladosti, Janjetov se kao crtač istančanog stila premijerno predstavio javnosti krajem sedamdesetih godina, da bi u narednoj deceniji svoje ilustracije i stripove objavljivao u skoro svim važnijim omladinskim i muzičkim časopisima u SFRJ, kao i u specijalizovanim strip-magazinima. Osim stripova, bavi se i ilustracijom i grafičkim dizajnom. Za poznatu belgijsku muzičku etiketu Crammed Discs radio seriju omota i pratećih grafičkih materijala za muzička izdanja (2002-2009). Dobitnik je Specijalnog priznanja za veliki doprinos stripu na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu (2004). Strip albumi Zorana Janjetova su prisutni u čitavom svetu a on važi za jednog od napoznatijih domaćih strip umetnika koji deluje na međunarodnoj sceni. Dovoljno je pogledati: https://www.amazon.com/Books-Zoran-Janjetov

The post Zoran Janjetov | ANTITELO appeared first on MSUV.

]]>