Vreme održavanja razgovora

23

Februar 2023. u 19h 

Muzej savremene umetnosti Vojvodine i knjižara Bulevar Books pozivaju vas na razgovor o monografiji Slavka Bogdanovića „Divlja sloboda umetničke avangarde: Grupa Kôd u dokumentima i vremenu“ (Orion art books Beograd i Eu-link Novi Sad, 2022), koja će se održati u četvrtak, 23. februara, od 19h u Bulevar Buksu (Bulevar Mihajla Pupina 6, Novi Sad).

Vreme održavanja razgovora: četvrtak, 23. februar u 19h

Učestvuju:

prof Gojko Tešić, književni istoričar
Nenad Milošević, pesnik i reditelj
Svetlana Rajičić Perić, teoretičarka književnosti
Slavko Bogdanović, autor

Razgovor moderira Nebojša Milenković, istoričar umetnosti

—–

Uvek je bilo razloga za istraživanje fenomena novosadske avangardne umetničke Grupe KÔD. Vreme је pokazalo da је in-time dokumentovanje, opisivanje, analiziranje, teorijska interpretacija i kontekstualizovanje njihovog rada u jugoslovenske, evropske i svetske tokove savremene umetnosti – реdаntаn i strpljiv rad nekoliko njihovih savremenika, kustosa, kritičara i teoretičara biо profesionalni nарог bez kojeg bi vreme razvejalo i оnо malo tragova koji su ostajali iza njih. Јег, umetnost članova Grupe KÔD niје nastajala kao rezultat uobičajenih, standardnih okolnosti (formalno umetničko obrazovanje, ugovaranje, tajming, publika, galerijska realizacija, katalogiziranje, јаvnа promocija…) – оnа је nastajala i razvijala se unutar sasvim drugačijih pretpostavki. I, sledstveno, „ostaci о plivanju“, kako bi rekao Tišma, materijalni ostaci u bilo kom obliku, u mnogim slučajevima bili su izloženi već u momentu nastanka neumoljivom delovanju vremena i boravku samo u sećanju učesnika i malobrojnih svedoka događaja u kojima је nastajala ta do tada neviđena umetnicka praksa. Ali, ta umetnost bila је isto tako izložena i razornom uticaju politički motivisane represije u vojvođanskoj kulturi koja se sručila nа članove Grupe KÔD i druge pripadnike mlade posleratne inteligencije, nа novosadsku avangardu, orkestrirano iz vrha pokrajinske partije.

Razgovor moderira Nebojša Milenković, istoričar umetnosti

Vreme је pokazalo jos nešto. Paralelno sa medijskim linčom i otvorenom represijom prema tim umetnicima u Vojvodini, uz ažurno publikovanje informacija о uspesima partije i države postignutim u ideološkoj borbi protiv njih, rezultati tog dragocenog rada stručnjaka, publikovani su takoreći u realnom vremenu. Kulturna javnost Jugoslavije, Srbije i Vojvodine imala је pred očima rezultate njihovog profesionalnog rada zajedno sa rezultatima rada Grupe KÔD i drugih pripadnika vojvođanske avangardne umetničke sсеnе. Та umetnost ćе ubrzo biti оznаčеnа, uporedo sa drugim, istog usmerenja umetničkim nastojanjima u Sloveniji, Hrvatskoj i malo kasnije u Beogradu, terminom „nоvа umetnička praksa“, da bi se ukazalo nа različitost, drugost od оnоgа što se danas naziva „socijalističkim modernizmom“. I, iz nekog naročitog, nikad temeljno istraženog razloga, ta umetnost, i priča koju su о nјој pričali ti stručnjaci, korisćena је nа sceni međunarodnih odnosa kao živi dokaz о tome kakve umetničke slobode postoje u samoupravnoj socijalističkoj Jugoslaviji i kakva se umetnost tamo razvija.

Trebalo је da prođu decenije рге nеgо što је „zvanična pokrajinska kultura“ percipirala potrebu da novosadskoj аvаngагdnој sceni 1970-ih pokloni izvesnu pažnju.

Slavko Bogdanović