image_pdfimage_print

Monika Moteska i Robert Jankuloski 

 Simulacije

Otvaranje

 

12

april 2018. u 19h

Galerija S: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Trajanje: 12. april – 06. maj 2018.

Kustoskinja: Sanja Kojić Mladenov

Postavka izložbe funkcioniše kroz interrelacije dva umetnička koncepta koja se, bez obzira na posebnosti i specifičnosti ličnih diskursa, povremeno dodiruju i prepliću. Monika Moteska sa svojom instalacijom DISANJE ISPOD istražuje proces arhiviranja i odnosa ka memoriji kroz ontološku potrebu ljudi za radom i čuvanjem (prepariranjem) svojih rezultata za večnost.

Njena instalacija je sastavljena iz dva dela u kojima propituje ideju „mrtve prirode“ u umetnosti, koristeći njene istorijske ikonografske simbole: cveće, ptice i ribe. Klasično tretiranje ove teme čini početak procesa razmatranja, koji autorka dalje razvija alegorijskim pomeranjem od osnovne ikonografije otvarajući mogućnost za nova značenja i čitanja.

Monika Moteska i Robert Jankuloski  – Simulacije

U konceptualnom radu INSTANT PORODICE – MULTIPLIKACIJA LJUBAVI, Robert Jankuloski istražuje aktuelni društveni kontekst Skoplja, grada u kome živi i radi, a koji je kulturološki primer, a ujedno i žrtva posledica tranzicionih procesa započetih raspadom Jugoslavije i formiranja samostalnih zajednica / država, sa problematičnim pitanjem statusa i pozicije identiteta.

Izložba „Simulacije“ se kroz dva različita pristupa bavi analizom odnosa istinitog i lažnog, verodostojnog i manipulativnog u umetnosti i društvenoj stvarnosti, povezujući ih sa pitanjima mesta čoveka i porodice u njima.

Savremenom umetničkom fotografijom, Robert Jankuloski beleži scenografiju skopskog javnog prostora u kojem pojedini objekti i zgrade izgledaju kao makete, kompjuterski ubačene u kompoziciju, sa lažnim privremenim fasadama i skulpturama.

Simulacije PRESS

Takođe, iskoristio je i manipulativne mogućnosti novih tehnologija u fotografiji i metod insceniranja, smeštajući ljude (lažne porodice) u nepripadajući ambijent, kako bi preispitao odnos lažnog i stvarnog, te njihovo ukrštanje i preklapanje.

Izložba se realizuje u okviru međunarodnog projekta RISK CHANGE, (RIZIKUJ PROMENE), podržanog od strane programa Evropske Unije “Kreativna Evropa”.

INFORMACIJE O UMETNIKU

Monika Moteska je rođena u Prilepu, Makedonija (1971). Diplomirala na Fakultetu za likovne umetnosti – slikarski odsek u Skoplju (1996). Svoj umetnički koncept razvija kroz različite medije: slikarstvo, fotografiju, video i instalaciju. Bavi se i dizajniranjem izložbi i pratećeg promotivnog materijala u oblasti stare fotografije (fotografske baštine).

Izlagala je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u Makedoniji i inostranstvu: Srbija, Nemačka, Austrija, Švedska, Bugarska, Grčka, Francuska, Mađarska, SAD, Japan itd.

Njeni radovi se nalaze u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti, Skoplje, Nacionalne galerije Makedonije i privatnim zbirkama.

Robert Jankuloski je rođen u Prilepu, Makedonija (1969). Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti –odsek kamera, u Skoplju (1996) (BA), a na Univerzitetu audio-vizuelnih umetnosti „ESRA Pariz-Skoplje-Njujork“, Skoplje, završio je master (MA) na Kameri (2011). Osnivač je Makedonskog centra za fotografiju. Trenutno radi kao profesor na Univerzitetu audiovizuelnih umetnosti – „ESRA Pariz-Skoplje-Njujor“ u Skoplju.

Imao je samostalne izložbe u Skoplju, Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Podgorici, kao i u Njujorku, Briselu, Budimpešti, Beču, Istanbulu, Plovdivu, Strazburu i mnogim drugim mestima. Neke od izložbi na kojima je predstavio svoj rad su: „Instant porodice_Multiplikacija ljubavi“, Centar savremene umetnosti Crne Gore, Podgorica (2017), „Posledica, Menjanje kulturnog pejzaža“, Galerija Klovićevi dvori, Zagreb (2013), Pordenone (Italija), Narodni muzej Slovenije, Ljubljana (2012), „Polje napetosti“, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad (2012), Ljubljana, Grac, (2010), „Fotografija u fokusu“ (Fotografija iz Kolekcije Muzeja savremene umetnosti, MCA, Skoplje, 2011), Fotonični momenti 2006, Foton galerija, Ljubljana (2006), Kontekst Evropa (Impuls sa Balkana), „12 srebrnih vojnika“, Lion (2001), Ukrštanja – 10. Bijenale vizuelnih umetnosti, Galerija savremene umetnosti, Pančevo (2002), „Sloboda i nasilje“, Narodni muzej, Varšava (2001), „Umetnik i izbeglice“, Gradska galerija, Sofija (1999), „Zaustavite nasilje“, Akademija likovnih umetnosti i MAK (Muzej primenjene umetnosti), Beč (1998). Dobitnik je nekoliko nagrada u zemlji i inostranstvu.