U NAJAVI

 

JELENA BULAJIĆ

Petak | 20. septembar, 2019. | 20h

JELENA BULAJIĆ

Otvaranje: petak | 20. septembar, 2019. | 20h

Trajanje: 20. septembar - 13. oktobar 2019.

Kustoskinja: Sanja Kojić Mladenov

Jelena Bulajić, autorka koja poslednjih godina postiže značajne uspehe na internacionalnoj umetničkoj sceni, predstavlja se na samostalnoj izložbi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine prepoznatljivim umetničkim opusom sastavljenim od serija tematski jedinstvenog materijala, okupljenog oko ideje razotkrivanja, ispitivanja strukture i prostora materijalnosti.

Privukla je pažnju javnosti monumentalnim platnima još tokom studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, uglavnom portretima starijih osoba, istražujući kroz ovaj tematski okvir kako konstrukciju monohromatskih površina, tako i lica – nosioca iskustva i istrajnosti, jasnog izraza i emocije. Na sistematičan i analitičan način pristupa prikazivanju starosti, u društvu marginalnoj tematici, nasuprot težnji za večnom lepotom i mladošću, koju svojim radom i postavkom u elitnim izložbenim prostorima čini vidljivom i važnom.

Novim istraživanjima nastavlja sa ispitivanjem ljudske fizionomije, svojevrsnim mapiranjem lica, kroz portrete različitih formata, starih i mladih osoba u serijama, da bi istraživanje taktilnosti ljudske kože vremenom proširila na propitivanje prostora drugih, za nju važnih elemenata – neba, vode i planina; njihove strukture, prelaza i oscilacija. Ovakav pristup naglašava kombinacijom materijala kojima realizuje svoje radove, a koje često sama sakuplja i obrazuje, kao što su: mešavina mermerne prašine, mlevenog granita, krečnjaka, kaolina, školjki, lave i sličnog, zbog čega njena dela poprimaju specifično lična obeležja same autorke i naglašavaju kontinuirano sistematičan i posvećen umetnički pristup. (Sanja Kojić Mladenov)

Jelena Bulajić je rođena 1990. godine u Vrbasu. Osnovne akademske studije završila je 2012. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a 2013. master studije na City & Guilds of London Art School u Londonu. Izlagala je samostalno i grupno u Austriji, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Mađarskoj, SAD i Srbiji. Dobitnica je nekoliko nagrada, među kojima su: GAM MA Fine Art Prize, City & Guilds of London Art School, London (2013); I nagrada – Niš Art Fondacija, Niš (2013); Elizabeth Greenshields Foundation Grant, Montreal (2012); Godišnja nagrada Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline Slikanje, Akademija umetnosti, Novi Sad (2012); Velika diploma za crtež, INTERBIFEP XIV, Tuzla (2011); Nagrada za crtež-studiju iz fonda „Milivoj Nikolajević“, Akademija umetnosti, Novi Sad (2009).

Veliki uspeh je zabeležila na izložbi u Galeriji Sači u Londonu, posle čega je o njenom radu pisao Gardijan, Rojters je snimio video, a CNN polusatnu dokumentarnu emisiju.

Njeni radovi se mogu naći u kolekcijama Galerije Sači i Srpske akademije nauka i umetnosti.

Živi i radi u Beogradu, uz stalno kretanje i izlaganje u umetničkim centrima Evrope i Amerike.

Izložba u MSUV je njena prva veća samostalna izložba u Srbiji.

 

VIŠE INFO

 


Arhiva