U NAJAVI

 

BONJOUR l’EUROPE Primeri intimizma i privatnosti hrvatskog modernizma iz privatne zbirke Dagmar Meneghello (sakupljene od 1967-2017.)

3. MART ‒ 18. MART 2017.

1.NAJAVNI PLAKAT_1929. LESIAK IVAN 1929. - 1989.BONJOUR L'EUROPE, KOLAŽ, DG LESIAK, 1989.PARIS

Otvaranje: petak, 3. mart u 18h Muzej savremene umetnosti Vojvodine
Kustos: Živko Grozdanić

Izložba BONJOUR l’EUROPE_Primeri intimizma i privatnosti hrvatskog modernizma iz privatne zbirke Dagmar Meneghello preispituje funkcije privatnosti i intimizma, problematiziranjem utopijskih zahteva umetnosti ranog modernističkog slikarstva u Hrvatskoj i transfera privatnosti u kulturu.

Projekat otkriva privatne veze umetnika sa kolekcionarom i modele njihovih ukrštanja u umetničkim radovima ali i uspostavljanje modela saradnje, razumevanja sličnosti, razlika, rešenja te dekonstrukcije jednog modela zatvaranja koji opterećuje naše istorije i postavlja nov kulturni model koji pojmove savremenog društva razume kao vrednosti Evropske unije, vrednosti u razlikama.

Dagmar Meneghello izložiće u Novom Sadu dela hrvatskih umetnika s kojima je blisko sarađivala gotovo pola veka.

VIŠE INFO

 

 

PUBLIKACIJE MUZEJA SAVREMENE UMETNOSTI VOJVODINE (1969–2016)

sreda, 1. februar 2017. 13h, ulazni hol MSUV

Publikacije muzeja savremene umetnosti Vojvodine (1969–2016)  sreda, 1. februar 2017. u 13 časova, ulazni hol, MSUV, Novi Sad - МСУВ, Нови Сад

Otvaranje: sreda, 1. februar 2017. u 13 časova, ulazni hol MSUV
Kustos: Vladimir Mitrović
Saradnica: Jelena Šobić

Muzej savremene umetnosti Vojvodine tokom februara i marta 2017. priređuje izložbu "Izdanja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (1969–2016)", povodom pola veka postojanja i delovanja ove institucije. Izložba je koncipirana kroz četiri karakteristična perioda delovanja muzeja – Izgradnja (1969–1990), Opstanak (1990–2005), PreokretBudućnost kontinuiteta (2005-2015), i, kao određena studija slučaja, izdvojena su izdanja MSUV-a publikovana 2016.

Muzej je u periodu 1969-2016. objavio oko 350 kataloga samostalnih, kolektivnih i programskih izložbi, studija, knjiga, časopisa i pregleda, putem kojih se može pratiti njegov istorijski razvoj i izdavački kontinuitet. Izdanja su nastajala uglavnom kao propratni materijal uz izložbe, a neka su publikovana kao samostalne studije i knjige. Tiraži se kreću od tri stotine do hiljadu primeraka, a izdanja su štampana u više štamparija u Novom Sadu, Vršcu i Beogradu. Hronološki prikaz izdanja MSUV-a od 1969. do 2016. omogućava posetiocima da na jednom mestu steknu uvid u štampani svet muzeja, dok će se knjige i katalozi, koje muzej poseduje u zalihama, moći nabaviti po pristupačnim cenama.

VIŠE INFO

 

 

7. svetski bijenale
studentskog plakata

2. februar - 1. mart 2017.

7. svetski bijenale studentskog plakata, 2. februar - 1. mart 2017. organizator: Akademija umetnosti Novi Sad, MSUV, Novi Sad - МСУВ, Нови Сад

Otvaranje: četvrtak, 2. februar 2017. u 19h, galerija N

Organizator: AKADEMIJA UMETNOSTI NOVI SAD

Stručna vođenja: Branislav Dobanovački, Atila Kapitanj
utorak, 7. februar 2017. u 12 časova

7. Svetski Bijenale Studentskog Plakata ima za cilj da komparativnom metodom predstavi najbolja studentska ostvarenja iz zvaničnih nastavnih programa sličnih i srodnih visokoškolskih ustanova širom sveta. Cilj Bijenala je i da afirmiše struku  grafičkog dizajna u ovom informatičkom vremenu u kojem vizuelna poruka kao najefikasniji vid komunikacije zauzima najširi prostor i prepoznatljiva je i u sredinama u kojima su jezičke, kulturološke i opštecivilizacijske barijere često nepremostive.

Plakatskim porukama i jeste osnovni cilj vizuelna komunikacija koja se često urezuje najdublje u svest i traje kao snažno upozorenje, apel, ili pritisak često i bez ijedne izgovorene reči! Projekat teži da afirmiše Plakat kao izazov za studente grafičkog dizajna ponajpre na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Katedri za grafičke komunikacije, ali jednako tako da bude izazov i za sve studente širom sveta.

Na 7. Svetskom Bijenalu Studentskog Plakata  će biti predstavljeno 100 plakata  od 2200 prispelih radova.

VIŠE INFO

 

 

 

RISK CHANGE | Rizikuj promene - Međunarodni projekat Kreativna Evropa, potprogram Kulture

2016 - 2020.

Međunarodni projekat RISK CHANGE Kreativna Evropa | potprogram Kulture (2014-2020), MSUV, Novi Sad - МСУВ, Нови Сад

 

48 meseci - 10 partnera na projektu - 26 saradnika

Partneri: ACE KIBLA, Maribor, Slovenija (rukovodilac projekta); ACAX/League of Independent Art Spaces, Budimpešta, Mađarska; RIXC, Riga, Letonija; MMSU, Rijeka, Hrvatska; MSUV, Novi Sad, Srbija; ZINC, Marsej, Francuska; 7scenes, Amsterdam, Holandija; FOPSIM, Zejtun, Malta; Department of Philosophy and History of Science, School of Science, Univerzitet u Atini, Grčka.

Risk Change je projekat koji istražuje socijalno - političke pritiske koji su uslovljeni kretanjem stanovništva, promenama mesta boravka, migracijom, egzilom i sl, kroz interdisciplinarne i interkulturalne pristupe. U fokusu će biti medijke i post- medijske umetničke prakse koje globalne društvene probleme povezuju sa umetnošću i naukom.

Projekat ima za cilj da proizvede konkretne rezultate: umetničke rezidencije, nove/inovativne modele, konferencije, simpozijume, radionice, otvorene laboratorije, izložbe, studijske posete, web platformu, aplikaciju za mobilni telefon, nove kulturne mreže, publikacije, itd.

VIŠE INFO

 

 


Arhiva