U NAJAVI

 

Vesna Gerić
Predavanje

utorak, 06. mart, 2018. u 18h

Vesna Gerić

 

PREDAVANJE: “Sadašnji status umetnosti i dizajna u Maroku, u okviru ubrzanih političkih, ekonomskih i društvenih promena; kroz prizmu ličnog iskustva na univerzitetu Al Akhawayn u Maroku”

U saradnji sa Udruženjem “Ženske studije i istraživanja”, Novi Sad

Tema predavanja obuhvata status dizajna u Maroku, kao šire discipline koja više ne podrazumeva samo grafički dizajn nego u svoj proces ukjlučuje i korisnike – UX dizajna (iskustvo korisnika u dizajnu), kao i dizajn u svrhu društvenih promena, intefejs dizajn itd. Iskustva rada sa kooperativama u bližoj okolini u saradnji sa studentima omogućila su Vesni Gerić da sagleda sliku ovog društva iz perspektive insajdera. Na univerzitetu predaje i fotografiju, a rad sa studentima joj je omogućio da se upozna sa njihovom kulturom, problemima sa kojima se mlada generacija susreće, sa tabu temama, društvenim i ekonomskim prilikama u Maroku. Tokom realizacije njihovih umetničkih projekata je mnogo toga novog saznala što ju je podstaklo na dalja razmišljanja. Predavanje ce dotaći i rad društveno angažovanih marokanskih fotografa. Realizuje se u okviru međunarodnog projekta RISK CHANGE (Rizikuj promenu).

VIŠE INFO

 

 

PIANO CITY
PROMO VIKEND

24/25 februar 2018.

PIANO CITY PROMO VIKEND

 

U organizaciji udruženja Mistyland, Kulturnog centra Novog Sada i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, 24. i 25. februara 2018. godine, održaće se dvodnevna manifestacija PIANO CITY – PROMO VIKEND. Na dve lokacije u našem gradu – u Kulturnom centru Novog Sada i u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, publika će imati priliku da uživa u koncertima benda EYOT, kompozitora i pijaniste Veljka Nenadića, pijanistkinje Ivane Damjanov i Koste Jevtića, jednog od osnivača Piano City festivala u Novom Sadu.

U nedelju 25. februara, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, sugrađane očekuju još dva kvalitetna koncerta. Od 19 časova nastupiće Ivana Damjanov, višestruko nagrađivana mlada pijanistkinja. Sa više od 40 osvojenih nagrada na takmičenjima, Ivana spada u red najuspešnijih novih nada pijanizma Srbije a na ovaj koncert stiže kao pobednica upravo završenog takmičenja „Renato Sellani“ u Italiji, čiju organizaciju potpisuje festival Piano City Milano.

Ulaz na koncerte u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine je slobodan.

VIŠE INFO

 

 

ROSEMARIE TROCKEL

22. februar – 1. april 2018

ROSEMARIE TROCKEL

 

Otvaranje: četvrtak, 22. februar u 19h

Trajanje: 22. februar – 1. april 2018.

Stručno vođenje kroz izložbu: petak, 23. februar u 18h

Kustoskinje: An Paenhuysen i Sanja Kojić Mladenov

Produkcija: Goethe-Institut, Beograd, IFA, Berlin i Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad

Aktuelna izložba radova Rozmari Trokel je deo serije monografskih izložbi Instituta za kulturne odnose sa inostranstvom (Institut für Auslandsbeziehungen / ifa), u čiji program spadaju i Zigmar Polke, Georg Bazelic i Gerhard Rihter. Ovo ne ilustruje samo važnost koja se pridaje delu ove umetnice u okviru savremene umetnosti, već ukazuje i na programsko polazište Rozmari Trokel kojem umetnički stavovi starijih kolega implicitno služe.

Umetnička scena kojom su dominirali muškarci, čak i tokom osamdesetih godina prošlog veka, navela je Rozmari Trokel da se pobuni. Formulisala je koncepte u kojima je suprotstavljala muškog umetnika-genija ženskim ulogama i temama. Različite grupe dela odražavaju njeno stanovište u okviru izrazito ženskog umetničkog područja i ne odustaju od izražavanja fundamentalne kritike preovlađujućeg poretka u umetnosti.

Ulaz na koncerte u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine je slobodan.

VIŠE INFO

 

 

Izložba arhitekture – Milenija i Darko Marušić

9-19. mart 2018.

THEO PRODROMIDIS

 

Otvaranje: 9. mart 2018. 13h

Trajanje: 9-19. mart 2018.

Partneri: Departman za arhitekturu i urbanizam u Novom Sadu, Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS)

Kustos: Vladimir Mitrović

MSUV se već više godina u kontinuitetu bavi prezentacijom arhitekture i arhitektonskog stvaralaštva prvenstveno domaćih autora. Posle izložbi u Beogradu, Valjevu i Zrenjaninu, MSUV će ugostiti retrospektivnu izložbu arhitekata Darka (1940-2017) i Milenije Marušić. Na izložbi će biti prikazana njihova dela u hronološkom sledu.

Arhitekti Milenija i Darko Marušić su svojim stručnim radom u poslednjih pedesetak godina na poseban način obeležili arhitektonsku scenu u Srbiji. Za zajednički rad dobili su najviša društvena i profesionalana priznanja i nagrade, od kojih se ističu nagrade Grada Beograda – Oktobarska (1981) i Aprilska (2012), kao i Veliku nagradu Saveza arhitekata Srbije za celokupno stvaralaštvo (1993).

VIŠE INFO

 


Arhiva