AKTUELNO

 

Stručno vođenje i razgovor sa arhitektom Milenijom Marušić:
Izložba arhitekture – Milenija i Darko Marušić

petak 16. mart u 13h

ROSEMARIE TROCKEL

 

MSUV se već više godina u kontinuitetu bavi prezentacijom arhitekture i arhitektonskog stvaralaštva prvenstveno domaćih autora. Posle izložbi u Beogradu, Valjevu i Zrenjaninu, MSUV je priredio retrospektivnu izložbu arhitekata Darka (1940-2017) i Milenije Marušić. Na izložbi su prikazana njihova dela u hronološkom sledu.

Arhitekti Milenija i Darko Marušić su svojim stručnim radom u poslednjih pedesetak godina na poseban način obeležili arhitektonsku scenu u Srbiji. Za zajednički rad dobili su najviša društvena i profesionalana priznanja i nagrade, od kojih se ističu nagrade Grada Beograda – Oktobarska (1981) i Aprilska (2012), kao i Veliku nagradu Saveza arhitekata Srbije za celokupno stvaralaštvo (1993).

VIŠE INFO

 

 

ROSEMARIE TROCKEL

22. februar – 1. april 2018

ROSEMARIE TROCKEL

 

Otvaranje: četvrtak, 22. februar u 19h

Trajanje: 22. februar – 1. april 2018.

Stručno vođenje kroz izložbu: petak, 23. februar u 18h

Kustoskinje: An Paenhuysen i Sanja Kojić Mladenov

Produkcija: Goethe-Institut, Beograd, IFA, Berlin i Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad

Aktuelna izložba radova Rozmari Trokel je deo serije monografskih izložbi Instituta za kulturne odnose sa inostranstvom (Institut für Auslandsbeziehungen / ifa), u čiji program spadaju i Zigmar Polke, Georg Bazelic i Gerhard Rihter. Ovo ne ilustruje samo važnost koja se pridaje delu ove umetnice u okviru savremene umetnosti, već ukazuje i na programsko polazište Rozmari Trokel kojem umetnički stavovi starijih kolega implicitno služe.

Umetnička scena kojom su dominirali muškarci, čak i tokom osamdesetih godina prošlog veka, navela je Rozmari Trokel da se pobuni. Formulisala je koncepte u kojima je suprotstavljala muškog umetnika-genija ženskim ulogama i temama. Različite grupe dela odražavaju njeno stanovište u okviru izrazito ženskog umetničkog područja i ne odustaju od izražavanja fundamentalne kritike preovlađujućeg poretka u umetnosti.

Ulaz na koncerte u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine je slobodan.

VIŠE INFO

 

 


Arhiva