AKTUELNO

 

Kevin Džerom Everson, apstraktni ideal

24. maj – 24. jun 2019.

Otvaranje: petak | 24. maj 2019. | 19.00h

Kustos: Greg de Kjur (Greg de Cuir Jr)

Kustoskinja iz MSUV: Mirjana Dušić

Trajanje izložbe: 24. maj – 24. jun 2019.

 

Nakon hvaljene prezentacije filmskih radova Kevina Džeroma Eversona 2017. godine u galeriji Tejt Modern u Londonu, iscrpnog preseka karijere 2018. u Harvardskom filmskom arhivu i retrospektive u pariskom Centru Pompidu u martu ove godine kao deo festivala Cinéma du réel, ovaj uticajni američki umetnik dolazi, na vrhuncu svoje uspešne karijere, u Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, na samostalnu izložbu svojih radova. Galerijska izložba obuhvata digitalne projekcije, u obliku instalacija, kratkih filmova Kevina Džeroma Eversona snimljenih na 16mm, kao i njegov osmočasovni magnum-opus Park Lanes.

Kevin Džerom Everson jedan je od najznačajnijih i najproduktivnijih filmskih umetnika danas, sa više od 150 filmova i video-radova. Eversonov stil prepoznaje se odmah – u odsustvu stila, u redukciji i pročišćenju stila. Možemo to nazvati antiestetikom, isticanjem u prvi plan postupaka i detalja iz svakodnevice – ali je najvažnije da Everson konstantno istražuje društvene i kulturne uslove u kojima žive američki crnci u 21. veku.

 

VIŠE INFO

 

 

nežne strategije otpora | Róbert Szabó Benke

30. maj – 23. jun 2019.

Otvaranje: četvrtak | 30. 05. 2019. | 20h

Kustos: Branko Popović

Trajanje izložbe: 30. maj – 23. jun 2019.

 

Da li je ljubav važna za umetnost koliko i za život? Možda i nije. Ali život uveliko prevazilazi umetnost. Za Róberta Szabóa Benkea umetnost je sredstvo za stvaranje samo-konstruisanih identiteta, a ljubav moguća forma otpora. Političnost njegove umetničke prakse leži u tome što je ona nežna.

Izložbom „nežne strategije otpora“ domaćoj publici prvi put se predstavlja rad Roberta Saboa Benke-a (Róbert Szabó Benke), poreklom iz Novog Kneževca, koji je početkom 90-ih odabrao Budimpeštu kao bazu i scenu svoje granične umetničke prakse. Robert Sabo Benke koristi fotografiju kao glavni medij svog izražavanja i istraživanja ali joj pristupa postmedijski, proširujući njeno disciplinarno polje na polje performansa, teatra, videa, instalacije. Fotografiju tretira na izrazito pikturalan i teatralan način, kao viskoestetizovano delo po sebi, ali i kao foto dokumentaciju jedne para-umetničke situacije, i akcije samo-transformacije.

 

VIŠE INFO

 

 


Arhiva