AKTUELNO

 

MLADEN MILJANOVIĆ: UDAR / STRIKE

7. jul – 10. avgust 2017.

MLADEN MILJANOVIĆ: UDAR / STRIKE

Otvaranje: petak, 7. jul 2017. u 20h N galerija

Trajanje: 7. jul – 10. avgust 2017.

Kustoskinja: Suzana Vuksanović

Stručno vođenje: subota, 8. jul 2017. u 12h

Kroz izložbu vodi umetnik: Mladen Miljanović

Izložbu Udar čine najnoviji radovi iz umetničke produkcije Mladena Miljanovića (1981), umetnika iz Banja Luke i jednog od najprisutnijih autora iz regiona na savremenoj evropskoj umetničkoj sceni. Pozicioniran kao aktivista, vojnik umetnosti, odgovorni pojedinac, umetnik-antropolog, društveni subjekt koji deluje kritički u realnosti i preuzima samoodgovornost za nju, kod Miljanovića kontekst umetnosti i kontekst života nikada nisu odvojeni. Njegovi radovi korespondiraju sa društvenom stvarnošću, detektuju i mapiraju njene probleme i u polju reprezentacije funkcionišu poput korektiva.

Miljanovićev konceptualni i operativni rad sa fikcijama i fiksacijama prošlosti, ali i sadašnjosti, ideologijama moći, političkim manipulacijama, zloupotrebama i zanemarivanjima (od strane) pojedinaca i društva odvija se u kontekstu Balkana, Bosne, ali i šireg istočnoevropskog socijalno-političkog, etičkog, ekonomskog, geografskog i kulturnog miljea u kom Miljanović živi i deluje.

VIŠE INFO

 

 

Sremski front − od bitke do spomenika

četvrtak, 22. jun u 18h

Sremski front − od bitke do spomenika

Otvaranje: četvrtak, 22.jun u 18h, kino sala MSUV

Autori: Miroslav Krstonošić i Bogdan Tankosić

Učesnici: arh. Miroslav Krstonošić, Bogdan Tankosić i dr Branislava Kostić

Moderator: Zoran Surla, novinar

Uvod: TV emisija “Spomenici Vojvodine: Spomen obeležje Sremski front”, produkcija RTV Vojvodine

Povodom obeležavanja trideset godina od okončanja izgradnje spomen kompleksa Sremski front, u kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, u četvrtak 22. juna 2017. godine u 18h, biće održana promocija publikacije ''Sremski front – od bitke do spomenika'' na kojoj će govoriti jedan od autora spomeničkog kompleksa arh. Miroslav Krstonošić, Bogdan Tankosić, predsednik Odbora za Vojvodinu Društva za istinu o Narodnooslobodilačkoj borbi i recenzent publikacije dr Branislava Kostić. Razgovor vodi novinar Zoran Surla. Kao uvod u razgovor biće prikazana TV emisija "Spomenici Vojvodine: Spomen obeležje Sremski front", urednika i scenariste Borka Hložan, u režiji Dragoljuba Bate Vojvodića, snimljena u produkciji TV Vojvodine 2011. godine.

Od kraja XX veka svedoci smo pokušaja da se ustanove nove kulture sećanja, revizionizma i istorijskog pamćenja.

Takođe, svedoci smo pokušaja da se diskredituje antifašizam kao univerzalna vrednost koja negira nacionalizam i rasizam. Kad je reč o Sremskom frontu, ratištu od velikog značaja za slom Hitlerove Nemačke, može se reći da je na ovim prostorima Vojvodine spojen Istočni i Zapadni front uz najaktivnije učešće NOV i JA koje su Angloamerikanci i Sovjeti uvažavali kao izuzetnog saveznika.

VIŠE INFO

 

 

Danijel Babić - Radovi 2002.-2017.

26. maj – 1. jul 2017.

Poslednje autorsko vođenje kroz izložbu Taština malih razlika Grejsona Perija Vladimir Bjeličić Ja - tim rejkvel

Vreme: 26. maj u 20h

U velikoj galeriji MSUV će biti izložene Babićeve slike, bilbordi kao slike uveličanih formata, printovi i nacrti za murale, crteži, plakati i katalozi samostalnih izložbi, kao i naslovne stranice knjiga, publikacija i časopisa gde su publikovani njegovi radovi. Izložba će biti prilika da se javnost upozna sa novijim radovima i delovanjem jednog od najaktivnijih protagonista novosadske slikarske scene koji svojim kvalitetom i dinamikom predstavlja originalni primer povratka figurativne slike u savremenoj srpskoj umetnosti. Posle šezdesetak samostalnih izložbi u različitim galerijskim i vangalerijskim prostorima biće to jedinstvena prilika da se publika upozna sa Babićevim radovima iz poslednjih desetak godina i sa najnovijim slikama velikog formata nastalim ekskluzivno za ovu priliku.

Tokom trajanja izložbe biće obezbeđeno stručno vođenje, povremeno uz prisustvo umetnika i kustosa. Svaki pedeseti posetilac izložbe na poklon će dobiti katalog sa potpisom umetnika a svaki stoti originalnu serigrafiju Danijela Babića.

VIŠE INFO

 

 

Boško Ševo - Typographic

9 – 29. jun 2017.

NOĆ MUZEJA PROGRAM MSUV

Vreme: 9. jun u 20h

Izložba grafičkog dizajnera Boška Ševe, dugogodišnjeg profesora na novosadskoj Akademiji umetnosti, predstavlja pregled njegovih grafičkih radova nastajalih u periodu od početka sedamdesetih godina i vremena studija na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, do penzionisanja na novosadskoj Akademiji umetnosti.

Na izložbi će biti predstavljeni Ševini radovi iz oblasti grafičkog dizajna i grafičkih komunikacija organizovani u četiri zasebne celine – Znakovi, Brojevi, Logotipi i Izreke.

VIŠE INFO

 

 


Arhiva