AKTUELNO

 

DUŠAN JUNAČKOV / RADOVI 2003–2012.

20/7–20/8/2018. │ S

 

Otvaranje: petak, 20 jul/20h

Kustosi: Ješa Denegri, Danijela Halda

Saradnica na projektu: Selena Junačkov

Na velikom drumu nije retkost videti talas, talas sasvim sam, talas izvan okeana.

On ničemu ne koristi, nije deo nikave igre.

To je slučaj magijske spontanosti.

(U zemlji magije / Anri Mišo; Beograd; Rad, 1999.)

U vreme pune aktivnosti, od prvog nastupa 1979. na izložbi mladih umetnika Perspektive, prve samostalne izložbe 1982. u Galeriji Grafičkog kolektiva, preko izložbi u Galeriji Kulturnog centra (1991), Galeriji Zepter (1995), Galeriji ULUS-a (2001), Paviljonu na tvrđavi u Nišu (2007), Prodajnoj galeriji Beograd (2010), zbog više nagrada koje je primio za svoj umetnički rad, Dušan Junačkov je intenzivno prisutan na srpskoj i beogradskoj umetničkoj sceni više od tri decenije. Ali tek sada, po njegovom odlasku, otvara se mogućnost i nameće zadatak detaljnijeg i primerenijeg sagledavanja mesta, značenja i značaja ove jedinstvene slikarske produkcije.

VIŠE INFO

 

 

BORIS LUKIĆ - ET IN ARCADIA EGO

13/7–20/8/2018. │ N

 

Otvaranje: petak, 13/7/2018 u 20h

Nago žensko telo kao tema deluje obično i svakodnevno, ali za mene je to platforma na kojoj može da se kaže mnogo više nego što to deluje na prvi pogled. Citiraću Slavoja Žižeka: "Sve što je seksualno je i političko".

Iako ne želim da se bavim feminizmom, ja preuzimam neke forme od aktivnih feminističkih grupa, ali mene tu mnogo više interesuje promena ugla gledanja na temu i rezultat svega toga, nego feminizam sam po sebi. Ipak mislim da je to sve zajedno važno i da nosi primat u civilizacijskim promenama za koje imamo sreće da smo svedoci. Tako je bilo i u prošlosti. Način prikazivanja Adama i Eve na počecima hrišćanstva nije govorio samo o dvoje nagih ljudi, nego je nosio poruku ogromne civilizacijske promene koja je s tim usledila.

VIŠE INFO

 

 


Arhiva