AKTUELNO

 

GEOMETRIJA U EPOHI NOVIH MEDIJA / GEO_METRI_JA

28. septembar – 20. oktobar 2017.

GEO_METRI_JA

 

Otvaranje: četvrtak, 28. septembar u 20h

Trajanje: 28. septembar – 20. oktobar 2017.

Kustoskinja: Danijela Halda

Tekst: Prof. dr Miško Šuvaković

Umetnici: Dragomir Ugren, Slobodan Knežević Abi, Zdravko Santrač, Petar Lolić, Miroslav Knežević, Ivo Ćorković, Dragan Šijački, Bosiljka Zirojević, Marija Sarvan, Jovana Čajović.

Geometrijska umetnost, jedna od dve glavne grane apstraktne umetnosti (druga je negeometrijska apstrakcija), je do donošenja autonomnih i samoreferentnih elemenata vizuelnog jezika kao što su boje, geometrijski oblik, svetlo, ritam i drugih likovnih elemenata, prošla dramatičan put do pojave novomedijske umetničke prakse. Ono što je specifičnost ovakvog izraza je dosledna tautološka strategija održivosti takvog izraza. Geometrijska apstrakcija kao umetnička pojava na direktan način istražuje povezanost umetnosti i nauke, pre svega zbog svog algoritamskog karaktera.

Cilj izložbe je da se pokažu i protumače aktuelni zahvati u području geometrijske slikarske apstrakcije posle 2000. godine u Vojvodini do danas kao i da se dokaže da pojave na vojvođanskoj umetničkoj sceni posle 2000. godine nisu inovacije, već konstanta koja svoje utemeljenje ima u svetskim umetničkim praksama.

VIŠE INFO

 

 

21. MEĐUNARODNI VIDEO FESTIVAL VIDEOMEDEJA

22. septembar — 24. septembar 2017.

Videomedeja

21. Međunarodni video festival Videomedeja se ove godine održava u perioduod 22. do 24. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u NovomSadu (Dunavska 37) u produkciji i organizaciji Udruženja za video umetnost Videomedeja. Gosti i učesnici festivala su svetski poznati vizuelni umetnici, vizuelne grupe, teoretičari, kritičari, medijski aktivisti, producenti, promoteri i distributeri.

Videomedeja je od svog osnivanja prošla kroz različite promene i izazove ali ono što se svake godine postavlja kao imperativ jeste mogućnost da se novosadskim ljubiteljima video umetnosti predstave najkvalitetniji i najnoviji radovi kako domaćih tako i inostranih umetnika koji su ostavili traga u ovoj oblasti umetnosti i ispunili kriterijume selekcije Videomedeje.

VIŠE INFO

 

 


Arhiva