MSUV http://msuv.org Official site Tue, 14 Mar 2023 13:02:21 +0000 sr-RS hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 MLEČNI PUT | umetnost, vreme, prostor http://msuv.org/2023/03/14/mlecni-put-umetnost-vreme-prostor/ Tue, 14 Mar 2023 09:14:22 +0000 http://msuv.org/?p=83531

Milky WayPUBLIKACIJA

MLEČNI PUT | umetnost, vreme, prostor

Izdavač: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

21000 Novi Sad, Dunavska 37

office@msuv.org

www.msuv.org

Za izdavača: Branislava Sekulić

Urednica: dr Sanja Kojić Mladenov

Tekst: dr Sanja Kojić Mladenov

Prevod: Snežana Ciganović

Lektura na srpskom: Ljiljana Maletin Vojvodić

Dizajn: LOT Studio

Fotografije:

Marko Ercegović, MSUV

Alfa Video

Duška Miladinović

Štampa: Sajnos, Novi Sad

Tiraž: 300

ISBN 978-86-6333-079-5

COBISS.SR-ID 84328969

]]>
Izložba povodom dodele Nagrade za arhitekturu “Đorđe Tabaković“ http://msuv.org/2023/02/27/izlozba-povodom-dodele-nagrade-za-arhitekturu-djordje-tabakovic/ Mon, 27 Feb 2023 10:07:48 +0000 http://msuv.org/?p=83371

Otvaranje

03 

Mart 2023. u 19h 

Arhitekta Milan Kovačević

Izložba povodom dodele Nagrade za arhitekturu “Đorđe Tabaković“

Društvo arhitekata Novog Sada

Kustos: Vladimir Mitrović

Otvaranje izložbe: petak, 03. mart u 19h

Trajanje izložbe: 03.03.2023. – 27.03.2023.

Sponzor izložbe: Studio I, Novi Sad

Radionice za decu: subota / nedelja 10 – 12h

Radno vreme MSUV: 10 – 18h / sem ponedeljkom

Arhitekta Milan Kovačević dobitnik je Nagrade za arhitekturu „Đorđe Tabaković” za 2022. godinu Društva arhitekata Novog Sada čime se nastavlja kontinuitet dodele najznačajnijeg priznanja za arhitektonsko stvaralaštvo u Vojvodini. Nagrada se dodeljuje od 1995. godine, po dvadeset sedmi put. Nagrada nosi ime istaknutog novosadskog arhitekte Đorđa Tabakovića, jednog od pionira moderne arhitekture na ovim prostorima. Nagrada je i najviše priznanje Društva arhitekata Novog Sada za izuzetan stvaralački i pregalački doprinos u oblasti arhitekture. Dodeljuje se pojedincima ili autorskim timovima koji deluju u kontinuitetu, za istaknuta i plodotvorna arhitektonska ostvarenja na teritoriji Vojvodine, koja su potvrđena vrednostima vrhunskog dometa i koja su imala u određenom razdoblju progresivni uticaj na dostignuće, razvoj i društvenu ulogu arhitekture.

Crtež, ugao Slovačke i Dostojevskog, 2010

Iz obrazloženja Nagrade. Raznolika je tipologija objekata koji su bili predmet projektovanja i građenja arhitekte Kovačevića, od poslovnih i poljoprivrednih, preko objekata predškolskog vaspitanja do objekata studentskog standarda. Ali, svakako je stambena arhitektura pre svega u fokusu njegovog profesionalnog interesa i tu su njegovi dometi najviši. Iako se u brojnim stambeno-poslovnim zgradama sa potpisom ovog autora nikad ne ide ispod nivoa kvaliteta koji je postao zaštitni znak Studia I, ipak se svojom osobenošću izdvajaju one koje su pozicijom u tkivu grada ili specifičnim programskim zahtevima bile posebno inspirativne za autora.

Arhitekta Milan Kovačević dobitnik je Nagrade za arhitekturu „Đorđe Tabaković” za 2022. godinu.

Biografija

Milan Kovačević (Novi Sad, 1971). Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu kod prof. Branislava Mitrovića i Petra Vulovića (1998). Od osnivanja vlastitog projektnog biroa „Studio I” (2001) projektovao je veliki broj stambenih i stambeno-poslovnih objekata, porodičnih kuća kao i brojne zgrade drugih namena. Objekti mu se odlikuju naglašenim likovnim senzibilitetom i plastičnim oblikovanjem fasadnih površina i detalja. Posebnu pažnju poklanja koncepcijama stambenih jedinica i koloritu koji je nenametljiv, ali efektan. Prihvatajući nove materijale kroz bogatu produkciju objekata napravio je iskorak iz ustaljene prakse novosadske stambene arhitekture u kojoj se većina autora bez pogovora priklanja željama investitora. Poslednje dve decenije Kovačević je jedan od najplodnijih novosadskih arhitekata srednje generacije.

(…) Arhitekta Milan Kovačević (Novi Sad, 1971) i mlađi autori okupljeni oko njegovog biroa „Studio I” su projektovali i izveli veći broj stambenih objekata u kojima se povremeno oseća određeni stepen zasićenja, ali i stalna želja za inovacijama, posebno na planu fasadnih platana i u organizaciji stambenih jedinica. Za neka od njihovih dela možemo reći da pripadaju novoj modernoj arhitekturi koja raskida skoro svaki kontakt sa tradicijom, kao i da za sobom ostavljaju prevaziđeni pojam duha mesta kome su u značajnoj meri bile okrenute generacije stasavale uz regionalnu arhitekturu sedamdesetih godina. Neka od dela ovih autora bi se mogla naći u bilo kom delu planete, što može biti kompliment, ali i kritika. Kovačević i arhitekti iz njegovog biroa poštuju ekonomičnost do najvećih mogućih granica, ali ne na račun kvaliteta. Već tradicionalne armirano-betonske konstrukcije znače uštedu u prostoru i materijalu. Tlocrti su, shodno takvom razmišljanju, ekonomični, logični i racionalni. Rezultati ovog pragmatičnog pristupa su, pored velikog broja izvedenih objekata poslednjih godina, kada je to, zbog krize, ravno malom čudu, i relativno niža cena objekta i njegova ekonomičnost u eksploataciji. Time je ostvaren temeljiti cilj projektantskog rada sa stanovišta investitora: postignuti odnosi garantuju dobro ulaganje i obrt kapitala, opravdanje investicija i osiguranje profita. Osluškujući korake budućnosti ovaj biro se trudi da ostane na visini svog zadatka, a to je stvaranje kvalitetne stambene arhitekture. (…)

 

https://www.dnevnik.rs/drustvo/novi-sad-i-arhitektura-novi-soliter-na-bulevaru-oslobodena-22-12-2019

http://msuv.org/wp-content/uploads/2021/01/2012-zaobilazne-strategije.pdf

]]>
Razgovor o monografiji Slavka Bogdanovića „Divlja sloboda umetničke avangarde“ http://msuv.org/2023/02/20/razgovor-o-monografiji-slavka-bogdanovica-divlja-sloboda-umetnicke-avangarde/ Mon, 20 Feb 2023 18:54:20 +0000 http://msuv.org/?p=83251
Vreme održavanja razgovora

23

Februar 2023. u 19h 

Muzej savremene umetnosti Vojvodine i knjižara Bulevar Books pozivaju vas na razgovor o monografiji Slavka Bogdanovića „Divlja sloboda umetničke avangarde: Grupa Kôd u dokumentima i vremenu“ (Orion art books Beograd i Eu-link Novi Sad, 2022), koja će se održati u četvrtak, 23. februara, od 19h u Bulevar Buksu (Bulevar Mihajla Pupina 6, Novi Sad).

Vreme održavanja razgovora: četvrtak, 23. februar u 19h

Učestvuju:

prof Gojko Tešić, književni istoričar
Nenad Milošević, pesnik i reditelj
Svetlana Rajičić Perić, teoretičarka književnosti
Slavko Bogdanović, autor

Razgovor moderira Nebojša Milenković, istoričar umetnosti

—–

Uvek je bilo razloga za istraživanje fenomena novosadske avangardne umetničke Grupe KÔD. Vreme је pokazalo da је in-time dokumentovanje, opisivanje, analiziranje, teorijska interpretacija i kontekstualizovanje njihovog rada u jugoslovenske, evropske i svetske tokove savremene umetnosti – реdаntаn i strpljiv rad nekoliko njihovih savremenika, kustosa, kritičara i teoretičara biо profesionalni nарог bez kojeg bi vreme razvejalo i оnо malo tragova koji su ostajali iza njih. Јег, umetnost članova Grupe KÔD niје nastajala kao rezultat uobičajenih, standardnih okolnosti (formalno umetničko obrazovanje, ugovaranje, tajming, publika, galerijska realizacija, katalogiziranje, јаvnа promocija…) – оnа је nastajala i razvijala se unutar sasvim drugačijih pretpostavki. I, sledstveno, „ostaci о plivanju“, kako bi rekao Tišma, materijalni ostaci u bilo kom obliku, u mnogim slučajevima bili su izloženi već u momentu nastanka neumoljivom delovanju vremena i boravku samo u sećanju učesnika i malobrojnih svedoka događaja u kojima је nastajala ta do tada neviđena umetnicka praksa. Ali, ta umetnost bila је isto tako izložena i razornom uticaju politički motivisane represije u vojvođanskoj kulturi koja se sručila nа članove Grupe KÔD i druge pripadnike mlade posleratne inteligencije, nа novosadsku avangardu, orkestrirano iz vrha pokrajinske partije.

Razgovor moderira Nebojša Milenković, istoričar umetnosti

Vreme је pokazalo jos nešto. Paralelno sa medijskim linčom i otvorenom represijom prema tim umetnicima u Vojvodini, uz ažurno publikovanje informacija о uspesima partije i države postignutim u ideološkoj borbi protiv njih, rezultati tog dragocenog rada stručnjaka, publikovani su takoreći u realnom vremenu. Kulturna javnost Jugoslavije, Srbije i Vojvodine imala је pred očima rezultate njihovog profesionalnog rada zajedno sa rezultatima rada Grupe KÔD i drugih pripadnika vojvođanske avangardne umetničke sсеnе. Та umetnost ćе ubrzo biti оznаčеnа, uporedo sa drugim, istog usmerenja umetničkim nastojanjima u Sloveniji, Hrvatskoj i malo kasnije u Beogradu, terminom „nоvа umetnička praksa“, da bi se ukazalo nа različitost, drugost od оnоgа što se danas naziva „socijalističkim modernizmom“. I, iz nekog naročitog, nikad temeljno istraženog razloga, ta umetnost, i priča koju su о nјој pričali ti stručnjaci, korisćena је nа sceni međunarodnih odnosa kao živi dokaz о tome kakve umetničke slobode postoje u samoupravnoj socijalističkoj Jugoslaviji i kakva se umetnost tamo razvija.

Trebalo је da prođu decenije рге nеgо što је „zvanična pokrajinska kultura“ percipirala potrebu da novosadskoj аvаngагdnој sceni 1970-ih pokloni izvesnu pažnju.

Slavko Bogdanović

]]>
Nagrada Piranesi 2022  +  Piranesi 30 (30 godina magazina Piranesi)Piranesi Award 2022  +  Piranesi 30 (30 Years of Piranesi Magazine) http://msuv.org/2023/02/07/muzej-msuv-u-novom-sadu-je-domacin-dve-piranesi-izlozbe-u-jednoj-postavci/ Tue, 07 Feb 2023 11:44:09 +0000 http://msuv.org/?p=83001

Otvaranje

10 

Februar 2023. u 19h

Muzej MSUV u Novom Sadu je domaćin dve Piranesi izložbe u jednoj postavci
Nagrada Piranesi 2022  +  Piranesi 30 (30 godina magazina Piranesi)
Piranesi Award 2022  +  Piranesi 30 (30 Years of Piranesi Magazine)

Lokacija: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Otvaranje izložbe: petak, 10. februar u 19h

Trajanje izložbe: 10.02. – 01.03.2023.

(PDA – Piranski dani arhitekture :: Fundacija Piranesi :: MSUV – Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

Kustosi/organizatori (Piranesi Award 2022): galerija DESSA, organizacijski odbor PDA, Andrej Strehovec – nacionalni Piranesi selektor za Srbiju

Kustosi/organizatori (Piranesi 30): Ustanova Fundacija Piranesi, Ravnikar Potokar biro, Robert Potokar, Staša Baranja, Matej Fornazarič, Andrej Strehovec

Arhitekti iz Srbije su se u novembru 2022. po četvrti put predstavili na međunarodnoj godišnjoj konferenciji 39. Piranski dani arhitekture (PDA) u Sloveniji sa svojim autorima arhitektima, a treći put preko studentskih radova, koji su se u tom okviru svi kandidovali za eminentnu arhitektonsku nagradu Piranesi. PDA je međunarodni ahitektonski događaj sa jednom od najdužih tradicija na svetu. PDA se od 1983. dešava u novembru u srednjovekovnom primorskom gradiću Piran u Sloveniji. 2020. godine konferencija je bila otkazana, ali ove 2022. godine dešavanje se ponovo odvijalo na lokacijama između Portoroža i Pirana.

Ove godine postavku izložbe »Nagrada Piranesi« dopunjuje i posebna postavka »Piranesi 30« posvećena Piranesi časopisu (prvi međunarodni srednjoevropski časopis za kulturu životne sredine) koji slavi 30 godina postojanja (prva edicija je izašla 1992.);
Povodom 30. godišnjice prvog izdavanja arhitektonskog časopisa Piranesi, uz dvobroj časopisa, postavljena je izložba na kojoj možemo saznati da koreni časopisa zapravo sežu 39 godina unazad kada su prvi put organizovani Piranski dani arhitekture. Kasnije, u junu 1992. godine, izašao je prvi broj časopisa Piranesi, zasnovan na konceptu i na inicijativi Vojteha Ravnikara i Tomaža Brateta, koji je privukao i dizajnera Ranka Novaka da radi sa njima za časopis. Kako pokazuje podnaslov časopisa, Piranesi je od samog početka bio svestan da je to prva srednjoevropska arhitektonska publikacija sa fokusom na prostornu kulturu, u kojoj je kvalitetna starija i savremena arhitektonska produkcija sa srednjoevropskog prostora. U poslednje vreme Piranesi su uređivali arhitekti Robert Potokar i Staša Baranja, koji zajedno sa dizajnerima Domenom Frasom i Malvinom Aureliom Lubec te gostujučim recenzentima i kritičarima nastavljaju svoju primarnu misiju: da unesu kritičku distancu prema starijoj arhitekturi Srednjoevropskog prostora, a i da predstave izbor nekih od najistaknutijih skorašnjih srednjoevropskih arhitektonskih produkcija.

Izložba za nagradu Piranesi (koja se dodeljuje od 1989.) u okviru PDA konferencije,  otvorena je 26.11.2022 (Izložbeni prostor Monfort u Portorožu) i nastavlja put u pojedinačnim galerijama i umetničkim centrima širom Evrope u svih jedanaest (11) zemalja sa kojima PDA sarađuje.
Izložba se sastoji od pedeset (50) vrhunskih arhitektonskih projekata, koji su nominovani od strane jedanaest (11) nacionalnih selektora iz jedanaest (11) evropskih zemalja i trideset osam (38) studentskih projekata koji su nominovani od strane dvadeset dvoje (22) nacionalnih selektora iz devetnaest (19) evropskih fakulteta za arhitekturu. Jednu nagradu, dva priznanja i studentsko priznanje je podelilo sedamnaest (17) članova međunarodnog žirija.

Tema konferencije 2022. je nosila naziv »Iskrena arhitektura«. U tom tematskom okviru su članovi međunarodnog žirija izneli svoja predavanja.

Namera konferencije je prezentacija i evaluacija arhitektonske i prostorne produkcije arhitekata iz jedanaest (11) srednjoevropskih država (Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Crna Gora). Konferencija PDA predstavlja i podstiče savremenu kvalitetnu kontekstualnu arhitekturu i kulturni diverzitet. Ove godine su nagrade i priznanja dodeljena sledećim autorima i arhitekturama:
International 2022 Piranesi Award:
Covering the Remains of the Church of St. John the Baptist with the temporary lapidary, Kartuzija Žiče, Slovenia, 2022, architects Medprostor
International 2021 Piranesi Honorable Mention
Reconstruction of a Roman Theatre in Pula, Pula, Croatia, 2022, architect: Emil Jurcan (Zadruga Praksa)

International 2021 Piranesi Honorable Mention
House MM, Domžale, Slovenia, 2020, architects Žiga Ravnikar, Eva Senekovič; collaborators Klara Bohinc, Andraž Keršič (a2o2 arhitekti)
International 2021 Piranesi Student Honorable Mention
Across the Wall, West Cumbria, UK, 2022, student Tetsuya Saito, mentors Lawrence Barth, Lucy Styles

Nagrada Piranesi 2022  +  Piranesi 30 (30 godina magazina Piranesi)
Piranesi Award 2022  +  Piranesi 30 (30 Years of Piranesi Magazine)

U ovoj 33. sezoni za Nagradu Piranesi je slovenačko-srpski arhitekta i kritičar Andrej Strehovec  u ulozi nacionalnog selektora za Srbiju odabrao pet arhitektonskih projekata, realizovanih od strane srpskih autora u poslednje dve godine:
– Hemphouse | Bela Reka Farmland, Homolje Mountains, Serbia | 2021 | Architect: Ljubica Arsić & Bach Mühle Fuchs
– Office Building NCR (Multinational Company Campus NCR) | Novi Beograd, Serbia | 2021 | Architect: Prof.Arch. Vladimir Lojanica, Bsc. Arch. Eng.
– Residential Building | Pančevo, Serbia | 2021 | Architect: Danilo Dangubić
– Villa IB | Krasica, Istra, Croatia | 2021 | Architect: Predrag Milutinović (MAPA Architects)
– German School Belgrade (Deutsche Schule Belgrad – DSB) | Savski venac (Senjak), Belgrade, Serbia | 2021 | Architect: Bojana Marković, Stefan Đorđević, Dejan Mojić (Takt studio)


Selektori za studentske radove za Srbiju: Zoran Abadić (Arhitektonski fakultet Beograd), Slobodan Jović (Departman za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad) i Bojana Pašajlić (Filološko-umetnički fakultet, Univerzitet u Kragujevcu), predstavili su sledeće projekte:


Arhitektonski fakultet Beograd
– City Depot: Supermarket . Level 221 | Belgrade, Serbia | 2021 / 2022; Student: Teodor Jovanović; Mentor: MSc Arch. Zoran Abadić, Associate Professor; Teaching assistant: Dr. Jelena Bogosavljević;
 – Hotel Dolphin: Belgrade beyond Belgrade . Phantasm | Belgrade, Serbia | 2021 / 2022; Student: Filip Popović; Mentor: Dr. Vladimir Milenković, Associate Professor; Teaching assistant: Mila Mojsilović;

Filološku-umetnički fakultet, Univerzitet u Kragujevcu
– Integrative Urban Renewal of the Old City Center of Kragujevac – Case Study of Ivo Lola Ribara Street | Kragujevac | 2022; Student: Katarina Urošević; Mentor: Natalija Bogdanović, PhD Bojana Pašajlić;
– Conceptual Design of Student Cultural Centre | Kragujevac | 2021/2022; Student:  Marija Vojisavljević; Mentors: D. Arts Katarina Lončarević, PhD Bojana Pašajlić;
Departman za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad
 – Reconstruction and Revitalization of Studio M | Novi Sad, Serbia | 2021/2022; Student:  Bojana Uzelac, Anja Marjanović, Anastasija Radovanović, Iva Pejčić; Mentor: PhD Miljana Zeković, PhD Višnja Žugić;
– The New Model of a Shopping House in the Revitalized Complex Agrohem | Novi Sad, Serbia | 2022; Student: Nina Čegar; Mentor: PhD Dragana Konstantinović, PhD Miljana Zeković;

Nacionalni selektor za Srbiju Andrej Strehovec je u vezi sa ovogodišnjim učeščem Srbije i selekcijom izjavio:
»U ovoj četvrtoj sezoni za Srbiju na Piranskim danima arhitekture se konferencija i nagrada intenzivno proširuje a i vraća na regionalno područje gde je ovo međunarodno dešavanje bilo prisutno od 1983.godine.
Ovogodišnji nacionalni izbor za Srbiju se sastoji od različitih večih arhitektonskih tipologija i nadogradnja u urbanom prostoru i manjih specifičnih paviljonskih kuća u prirodi. Projekti predstavljaju vrhunac nekolikogodišnje arhitektonske produkcije srpskih autora i prate visoke kriterijume za međunarodnu Piranesi nagradu: promišljeno postavljanje u urbanu i prirodnu okolinu; prostorna i projektantska usklađenost s kontekstom; savremeno inovativno prostorno planiranje; poštovanje prirodne i kulturne baštine; savremeno razumevanje tradicionalnih i autohtonih arhitektonskih elemenata; inovativni detalji; pažljivo odabrane boje, materijali, teksture i rasveta.
Predstavljeni arhitektonski projekti mogu da budu primer za nastavak razvoja savremene arhitekture u Srbiji, jer svaki od njih nosi određene specifičnosti koje ukazuju na vrhunske mogućnosti arhitekture u Srbiji.«

]]>
Natko Marinčić-ODABRANI CRTEŽI http://msuv.org/2023/01/24/izlozba-crteza-arhitekte-natka-marincica/ Tue, 24 Jan 2023 14:13:48 +0000 http://msuv.org/?p=81181

Otvaranje

01

Februar 2023. u 19h

Izložba crteža arhitekte Natka Marinčića (1941-2004) u Malom likovnom salonu 1. februara u sredu u 19h, na Dan grada Novog Sada

https://malilikovnisalon.art.blog/…/natko-marincic…/

i promocija kataloga Natko Marinčić: Odabrani crteži, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, 2022

(141 str.: ilustr.; 23 cm) ISBN 978-86-6333-078-8

]]>
Natko Marinčić-ODABRANI CRTEŽI http://msuv.org/2022/12/15/natko-marincic-odabrani-crtezi/ Thu, 15 Dec 2022 12:47:42 +0000 http://msuv.org/?p=79441

NATKO MARINČIĆ… PUBLIKACIJA

NATKO MARINČIĆ – ODABRANI CRTEŽI

Izdavač: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

21 000 Novi Sad, Dunavska 37

office@msuv.org

www.msuv.org

Za izdavača: Branislava Sekulić

Urednici: Vladimir Mitrović, Dragan Marinčić

Autori tekstova: Vladimir Mitrović, Sonja Stoja

Lektura i korektura: Silvija Čamber

Prevod: Nikolina Nedeljkov

Likovni urednik: Nenad S. Lazić

Priprema: Luka Marinčić, Nikola Kovačević

Poreklo ilustracija: Arhiva porodice Marinčić

Štampa: Sajnos, Novi Sad

Tiraž: 300

]]>
IDE ČILE (Sećanje na Boru Vitorca) http://msuv.org/2022/12/02/ide-cile-secanje-na-boru-vitorca/ Fri, 02 Dec 2022 16:11:21 +0000 http://msuv.org/?p=79291

Projekcija

08 

Decembar 2022. u 19h 

IDE ČILE (Sećanje na Boru Vitorca)

Projekcija dokumentarnog filma Nenada R. Miloševića i razgovor o umetničkom dvojcu “Dei Leči”

Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad

Projekcija: četvrtak, 08. decembar u 19h

Učestvuju: Nenad R. Milošević, reditelj i književnik, Dragoljub Pavlov, umetnik i pesnik

Razgovor vodi: Nebojša Milenković, muzejski savetnik

Bora Vitorac i Dragoljub Pavlov, Dei Leči, 1962. kolekcija MSUV, Novi Sad

Neočekivane aktivnosti i akcionističke intervencije u urbanom prostoru koje u periodu 1957–1965. potpuno anonimno i izvan ikakvog umetničkog sistema izvode Bora Vitorac (1940–2020) i Dragoljub Pavlov (1940), udruženi u umetnički kolektiv „Dei Leči”, identifikujemo kao rane primere performativnih umetničkih praksi u Novom Sadu.

Reditelj Nenad R. Milošević (1962) dokumentarnim filmom „Ide čile” (42 min, 2021) – u kom uz Vitorca i Pavlova, učestvuju i Vujica Rešin Tucić, Slavko Timotijević i Slobodan Tišma – osvetljava umetnički i kulturni kontekst u kom su se odvijale akcije kolektiva „Dei Leči” kao i njihov odjek i recepciju danas.

Program se u MSUV realizuje u okviru ciklusa „Socijalna plastika: Umetnost koja menja društvo” koji od maja 2019.  uređuje i vodi muzejski savetnik Nebojša Milenković.

]]>
MLEČNI PUT http://msuv.org/2022/11/15/mlecni-put/ Tue, 15 Nov 2022 14:51:32 +0000 http://msuv.org/?p=78531

Otvaranje

25 

Novembar 2022. u 19h 

MLEČNI PUT

umetnost, vreme, prostor

 

Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad

Otvaranje izložbe: petak, 25. novembar u 19h

Trajanje izložbe: 25. novembar – 30. decembar 2022.

Kustoskinja: dr Sanja Kojić Mladenov

Mesta održavanja izložbe:

Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37

Likovni salon KCNS, Katolička porta 5

Kreativni distrikt – BIRO, Bulevar despota Stefana 5

MILICA RAKIĆ, JUGOvizija, 2019 © All rights belong to the artist

Učesnici/ce:

KATARINA ALLFA, APSOLUTNO, ARHIVA MSUV − PROJEKTI U KINESKOJ ČETVRTI / KREATIVNOM DISTRIKTU, ATELJE DT20, DIMITRIJE BAŠIČEVIĆ MANGELOS, ILIA BELORUKOV, DANICA BIĆANIĆ, CENTAR ZA NOVE MEDIJE_KUDA.ORG, CHRISTO AND JEANNE-CLAUDE, VUK ĆOSIĆ, ATILLA CSERNIK, TIBOR BADA (BADA DADA), ALEKSANDAR DAVIĆ, diSTRUKTURA, DOPLGENGER, ČEDOMIR DRČA / SLOBODAN TIŠMA, UROŠ ĐURIĆ, IRWIN, VLADAN JOLER / KATE CRAWFORD, NOVI_SAD / ISAAC NIEMAND, LÁSZLÓ KEREKES, BOJANA S. KNEŽEVIĆ / KATARINA PETROVIĆ, KATALIN LADIK, SANJA LATINOVIĆ, MIRKO LAZOVIĆ, HERMANN NITSCH, NOVOSADSKA GRADSKA KOMUNA / BOŽIDAR MANDIĆ, PYOTR PAVLENSKY, DAN PERJOVSCHI, ZORAN POPOVIĆ, BOGDANKA POZNANOVIĆ, DARIJA S. RADAKOVIĆ, MILICA RAKIĆ, SAŠA STOJANOVIĆ, BÁLINT SZOMBATHY, JUDITA ŠALGO, PREDRAG ŠIĐANIN, RASTISLAV ŠKULEC, TOKI ART SPACE, VUJICA REŠIN TUCIĆ, ULAY, VERBUMPROGRAM (RATOMIR KULIĆ, VLADIMIR MATTIONI), BILL VIOLA, DRAGAN VOJVODIĆ, ŽELIMIR ŽILNIK, RADIONICA − AKADEMIJA UMETNOSTI NOVI SAD / NOVI LIKOVNI MEDIJI

Izložba prezentuje primere nestabilne i emancipatorske umetničke prakse, od avangarde do savremene, medijske i postmedijske umetnosti.

Izložba MLEČNI PUT obuhvata radove preko 50 umetnika, umetnica i umetničkih grupa iz Novog Sada, Srbije i internacionalne umetničke scene, kroz istoriju, ali i uključivanje relevantnih savremenih umetničkih praksi. Otvorena forma izložbe podrazumeva integrisanje različitih medijskih, procesualnih i interdisciplinarnih istraživanja, performans i kolektivne akcije, intervencije u realnom i digitalnom prostoru, diskusije i razmene, uz utopijske i društveno-kritičke stavove.

Neki od pionira medijske umetnosti i aktivizma će prvi put biti prezentovani u Srbiji. Među njima je američki umetnik Bil Vajola, začetnik video-umetnosti, koji je svojom četrdesetogodišnjom umetničkom praksom kreiranja ambijentalnih instalacija uticao na globalni razvoj videa u umetnosti i pop kulturi. Zatim, dela Hermana Niča, koji je bio vodeća ličnost bečkog akcionizma, te dela radikalnog performera Pjotra Pavlenskog. Publika će imati prilike da se bliže upozna sa životom i umetničkim radom Ulaja, jednog od prvih stvaralaca polaroid fotografija, ali i performansa realizovanih kroz saradnju sa bivšom partnerkom, umetnicom Marinom Abramović.

Izložba prezentuje primere nestabilne i emancipatorske umetničke prakse, od avangarde do savremene, medijske i postmedijske umetnosti. Za svoje polazište referiše na rezultate projekta Trajni čas umetnosti, Centra za nove medije_kuda.org, usmerenog na mapiranje društvene i umetničke istorije Novog Sada, a kroz predstavljanje mreže protagonista i referenci, umetničke, društvene i političke teorije i prakse koja je uticala na novosadsku neoavangardu šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka. Centralni deo izložbe, iz tog razloga, zauzima mapa „Medijske ontologije”, kao ključni segment projekta Trajni čas umetnosti, koja prezentuje istraživačku metodologiju projekta i pokriva polje istorijskih avangardi sa početka dvadesetog veka, preko posleratne neoavangarde, pa sve do savremene umetničke medijske produkcije. Izložba se dalje razvija širim sagledavanje lokalnih i međunarodnih praksi, prezentovanjem drugih projekata svojevrsnog mapiranja umetničke scene, kao što je East Art Map slovenačke grupe IRWIN, društvenih i interdisciplinarnih pozicioniranja vidljivih u delu Društveni portreti Uroša Đurića, radijskom podkastu Femkanje Bojane Knežević i Katarine Petrović, psihogeografskim mapiranjima grupe diSTRUKTURA, te mrežnih mapiranja prisutnih u projektima Vladana Jolera i Kejt Kroford.

Potreba za međusobnim umrežavanjem i povezivanjem, primetna u zakonima prirode, egzistira i na umetničkim scenama kroz istoriju i u različitim, često udaljenim geografskim mestima. Avangardni procesi, kao pokretači umetničkog eksperimenta, inovativnosti i slobode umetničkog izraza, obeležili su umetničku i društvenu istoriju Novog Sada, te se postavlja pitanje očuvanja postignutih vrednosti u lokalnoj sredini, njene vidljivosti, kao i povezanosti sa sličnim, važnim regionalnim i internacionalnim istraživanjima, kao i njihove bliskosti sa savremenim medijskim i postmedijskim praksama.

Kako danas uspostaviti dijalog i povezati vrednosti kompleksih pojava istorijskih avangardi, neoavangardi i mogućih postavangardi? Koliko je otpor prema postojećim sistemima u umetnosti, društvu i tehnologiji važan za razvoj kritičke umetničke prakse i koliko je prisutan kao odraz nezadovoljstva nametnutim, podrazumevanim i ustaljenim dogmama, predrasudama i tabuima? Takođe, da li u uslovima aktuelne zatvorenosti i izolovanosti društva jačaju konzervativizam, nacionalizam i ksenofobija, suprotni avangardnom kosmopolitskom i nadnacionalnom duhu povezivanja?

Projekat MLEČNI PUT je zamišljen kao javni segment rada Centra za intermedijsku i digitalnu umetnost MSUV, okrenut mapiranju, afirmaciji i prezentaciji intermedijskih, interdisciplinarnih i hibridnih pristupa umetnosti, kao i nastavku uvođenja novih funkcija Muzeja u odnosu na različite procese u savremenoj kulturi. Stručni saradnici na projektu su Zoran Pantelić i Centar_kuda.org. Pored radova iz kolekcije MSUV, na izložbi biće predstavljena dela koja su u vlasništvu drugih institucija, organizacija, umetnika i njihovih porodica (Centar_kuda.org, Muzej u Smederevu, NITSCH FOUNDATION, Beč, LIMA, Amsterdam, BILL VIOLA Studio, Njujork…). U okviru izložbe će biti održano više pratećih programa, projekcije filmova, audio i video performansa, te vođenja kroz izložbu.

Izložba se organizuje u okviru programa Druga Evropa, Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.  Pokrovitelj MSUV je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Izložbu su podržali Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i EU-Japan Fest iz Tokija. Zahvaljujemo Muzeju savremene umetnosti u Beogradu na tehničkoj podršci.

« од 2 »

PROGRAM:

petak, 25. novembar u 17:00
Otvaranje segmenta izložbe u Kreativnom distriktu – BIRO, Bulevar despota Stefana 5

ARHIVA MSUV − PROJEKTI U KINESKOJ ČETVRTI / KREATIVNOM DISTRIKTU, DANICA BIĆANIĆ, MIRKO LAZOVIĆ, TOKI ART SPACE

petak, 25. novembar u 18:00
Otvaranje segmenta izložbe u Likovnom salonu KCNS, Katolička porta 5

KATARINA ALLFA, CHRISTO AND JEANNE-CLAUDE, diSTRUKTURA, RASTISLAV ŠKULEC, VERBUMPROGRAM (RATOMIR KULIĆ, VLADIMIR MATTIONI)

petak, 25. novembar u 19:00
Otvaranje segmenta izložbe u MSUV

Zvučni performans na otvaranju − ILIA BELORUKOV, around, there, now, Galerija u suterenu

Projekcije filmova u Kino-sali MSUV u 19:30:

ZORAN POPOVIĆ, Gestualni govor Jozefa Bojsa, 12-časovno predavanje, Edinburg, 1973.
15’28“

IRWIN
Izvinjenje za modernost, Paviljon NSK Država u Vremenu, film grupe Irwin i Igora Zupea (Apology for Modernity, The NSK State in Time Pavilion, A film by Irwin and Igor Zupe)
uz gostovanje i razgovor sa autorima
1:10’12“

subota, 26. novembar u 12:00, Kino-sala MSUV

ULAY, projekcija dokumentarnog filma Project Cancer
uz razgovor sa scenaristom i kustosom Tevžom Logarom

sreda, 7. decembar u 18:00
Audio-vizuelni performans IIC – International Internal Catastrophes’ by NOVI_SAD / ISAAC NIEMAND, SKC Fabrika, Kreativni distrikt

sreda,14. decembar u 17:00
Vođenje kroz izložbu, kustoskinja Sanja Kojić Mladenov sa umetnicima

RADNO VREME IZLOŽBENIH PROSTORA:
 

Muzej savremene umetnosti Vojvodine MSUV
Utorak-nedelja: 10-18h

Kreativni distrikt – BIRO
Radnim danima i vikendom: 14-20h
 
Likovni salon KCNS
Radnim danima: 9-21h

]]>
SKULPTURA: MEDIJ, METOD, DRUŠTVENA PRAKSA. 2 http://msuv.org/2022/11/15/skulptura-medij-metod-drustvena-praksa-2/ Tue, 15 Nov 2022 12:31:35 +0000 http://msuv.org/?p=78371

SKULPTURA: MEDIJ, METOD, DRUŠTVENA PRAKSA.2… PUBLIKACIJA

Izdavač: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Urednice: Suzana Vuksanović, Ana Ereš

Recenzenti: dr Maja Stanković, dr Sarita Vujković

Sadržaj:

Dejan Vučetić, Osvrt na delo Olge Jevrić kroz prizmu njenih autorskih beležaka;

Marko Jenko, Transformacije mase u vajarstvu Draga Tršara;

Ana Ereš, Izlaganje skulpture kao društvena praksa: park skulptura Simpozijuma Beli Venčac u Aranđelovcu;

Jelena Janev, Odnos prema temi majčinstva u skulpturama Henrija Mura i Luiz Buržoa – uporedna analiza;

Dalibor Prančević, Dora Derado, Otpadak i umjetnost. Primjeri drugačijeg oblikovanja i tumačenja „skulpture“ i njezina okružja;

Miroslav Karić, Egzistencija stvari – predmeti, materijali i narativi u skulptorskoj praksi Olivere Parlić;

Jasmina Čubrilo, Relaciona skulptura: Spomen-obeležje Jeleni Šantić;

Ksenija Orelj, Najstarija vještina na svijetu – kultura trača u viralno vrijeme – s primjerima iz Zbirke skulptura Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka;

Una Popović, Izlaganje savremene skulptorske prakse pri programu Salona Muzeja savremene umetnosti (2009–2020);

Suzana Vuksanović, Hronologija izlaganja skulpture u Srbiji 1945–2000: primer (ne)moguće digitalizacije kulturnog/umetničkog nasleđa.

Biografije

Ilustracije

Specifikacije:

Zbornika radova: Skulptura: Medij, metod, društvena praksa. 2

Izdavač: Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, 2021.

Urednica: Suzana Vuksanović, Ana Ereš

Recenzenti: dr Maja Stanković, dr Sarita Vujković

 

Tekstovi: Dejan Vučetić, Marko Jenko, Ana Ereš, Jelena Janev, Dalibor Prančević, Dora Derado, Miroslav Karić, Jasmina Čubrilo, Ksenija Orelj, Una Popović, Suzana Vuksanović.

Lektura i korektura: Vesna Grginčević

Prevod: Žarko Cvejić

Dizajn: Mirjana Dušić

Štampa: SP print, Novi Sad 2021.

224 str. : ilustr. ; 21 cm

Tiraž: 300

ISBN 978-86-6333-071-9

COBISS.SR-ID 53970697

]]>
ŽŽŽ u MSUV http://msuv.org/2022/11/04/zzz-u-msuv/ Fri, 04 Nov 2022 15:59:36 +0000 http://msuv.org/?p=78177
Početak prikazivanja:

09

Novembra 2022. u 19h
ŽŽŽ u MSUV

Žurnal o Želimiru Žilniku

REŽIJA: JANKO BALJAK · 2021 · RS · 90 MIN

Početak prikazivanja: U sredu, 9. novembra 2022. od 19 časova

U sredu, 9. novembra 2022. od 19 časova u MSUV biće prikazan film “ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku)” te održan razgovor sa rediteljem filma Jankom Baljkom i Želimirom Žilnikom.

“ŽŽŽ” je dokumentarističko putovanje kroz poluvekovnu filmografsku karijeru velikog novosadskog, srpskog i jugoslovenskog reditelja Želimira Žilnika ─ ali i putovanje kroz istoriju Jugoslavije, zemlje koje više nema. Pre MSUV film je prikazan na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima, a izabran je i za najbolji dokumentarni film preko 50 minuta na 69. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Program se realizuje u okviru ciklusa “Socijalna plastika: Umetnost koja menja društvo” koji od maja 2019. U MSUV uređuje i vodi Muzejski savetnik Nebojša Milenković.

Režija: Janko Baljak
Scenario: Janko Baljak
Uloge: Želimir Žilnik
Kamera: Jovan Milinov
Montaža: Aleksandra Milovanović
Zvuk: Jana Baljak, Natalija Strahinić, Janja Lončar
Muzika: Predrag Vranešević
Producent: Siniša Bokan
World Sales: Arbos

Janko Baljak (Beograd21. novembra 1965) je srpski filmski i televizijski reditelj. Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Njegov prvi kratki igrani film “Zbog osnovane sumnje” prikazan je 1986. u zvaničnoj selekciji Festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog igranog filma. Za vreme studija režirao deo omnibus filma “Šta radiš večeras” (priča Apsolutni sluh). Ovaj film je zvanično zatvorio Festival jugoslovenskog igranog filma u Puli 1988. Priča “Apsolutni sluh” reprezentovala je Fakultet dramskih umetnosti na Svetskom festivalu filmskih škola u Minhenu 1988. i u selekciji za Osamnaestog „Oskara“ za najbolji studentski film vanengleskog govornog područja. Isti film omogućio mu je da uzme učešća u Prvoj Evropskoj letnjoj filmskoj školi u Beogradu 1989. Selekcija je obavljena u Londonu, a predavač dvanaestorici najboljih studenata bio je reditelj Ištvan Sabo. Njegov dokumentarac “Derbi” reprezentovao je rad ove škole na Montrealskom filmskom festivalu 1990. Diplomski rad, TV drama “Dugi život bračnog para Kos” naišao je na odličan prijem kod publike i kritike. Otkupljen je od strane francuske televizije.

Autor je desetine emisija kulturno-umetničkog programa TV Beograd.

Jedan je od osnivača filmske i TV produkcije nezavisnog beogradskog radija B92 u čijoj produkciji je realizovao niz dokumentarnih filmova koji su s uspehom prikazivani kod nas i u svetu i višestruko nagrađivani.

Redovni je profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, predaje dokumentarni film.

Od 2009-2014 godine bio je umetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, jednog od najstarijih filmskih festivala u Evropi.

]]>