image_pdfimage_print
Početak prikazivanja:

09

Novembra 2022. u 19h
ŽŽŽ u MSUV

Žurnal o Želimiru Žilniku

REŽIJA: JANKO BALJAK · 2021 · RS · 90 MIN

Početak prikazivanja: U sredu, 9. novembra 2022. od 19 časova

U sredu, 9. novembra 2022. od 19 časova u MSUV biće prikazan film “ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku)” te održan razgovor sa rediteljem filma Jankom Baljkom i Želimirom Žilnikom.

“ŽŽŽ” je dokumentarističko putovanje kroz poluvekovnu filmografsku karijeru velikog novosadskog, srpskog i jugoslovenskog reditelja Želimira Žilnika ─ ali i putovanje kroz istoriju Jugoslavije, zemlje koje više nema. Pre MSUV film je prikazan na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima, a izabran je i za najbolji dokumentarni film preko 50 minuta na 69. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Program se realizuje u okviru ciklusa “Socijalna plastika: Umetnost koja menja društvo” koji od maja 2019. U MSUV uređuje i vodi Muzejski savetnik Nebojša Milenković.

Režija: Janko Baljak
Scenario: Janko Baljak
Uloge: Želimir Žilnik
Kamera: Jovan Milinov
Montaža: Aleksandra Milovanović
Zvuk: Jana Baljak, Natalija Strahinić, Janja Lončar
Muzika: Predrag Vranešević
Producent: Siniša Bokan
World Sales: Arbos

Janko Baljak (Beograd21. novembra 1965) je srpski filmski i televizijski reditelj. Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Njegov prvi kratki igrani film “Zbog osnovane sumnje” prikazan je 1986. u zvaničnoj selekciji Festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog igranog filma. Za vreme studija režirao deo omnibus filma “Šta radiš večeras” (priča Apsolutni sluh). Ovaj film je zvanično zatvorio Festival jugoslovenskog igranog filma u Puli 1988. Priča “Apsolutni sluh” reprezentovala je Fakultet dramskih umetnosti na Svetskom festivalu filmskih škola u Minhenu 1988. i u selekciji za Osamnaestog „Oskara“ za najbolji studentski film vanengleskog govornog područja. Isti film omogućio mu je da uzme učešća u Prvoj Evropskoj letnjoj filmskoj školi u Beogradu 1989. Selekcija je obavljena u Londonu, a predavač dvanaestorici najboljih studenata bio je reditelj Ištvan Sabo. Njegov dokumentarac “Derbi” reprezentovao je rad ove škole na Montrealskom filmskom festivalu 1990. Diplomski rad, TV drama “Dugi život bračnog para Kos” naišao je na odličan prijem kod publike i kritike. Otkupljen je od strane francuske televizije.

Autor je desetine emisija kulturno-umetničkog programa TV Beograd.

Jedan je od osnivača filmske i TV produkcije nezavisnog beogradskog radija B92 u čijoj produkciji je realizovao niz dokumentarnih filmova koji su s uspehom prikazivani kod nas i u svetu i višestruko nagrađivani.

Redovni je profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, predaje dokumentarni film.

Od 2009-2014 godine bio je umetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, jednog od najstarijih filmskih festivala u Evropi.