Otvaranje

11 

Avgust 2022. u 19h 

Galerije S: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Otvaranje izložbe: četvrtak, 11. avgust u 19h

Trajanje izložbe: 11.08.2022. – 28.08.2022.

Kustoskinja: Tatjana Panić

 

U godini u kojoj se obeležava jubilej – sto godina od rođenja Boška Petrovića – ali i navršava četrdeset godina od smrti umetnika, Muzej savremene umetnosti Vojvodine priređuje izložbu „Boško Petrović (1922-1982): umetnički radovi od 1956. do 1978. Poklon Višnje Petrović i Mirka Petrovića Muzeju savremene umetnosti Vojvodine”

Povod za realizaciju izložbe je poklon naslednika Boška Petrovića, ćerke Višnje Petrović i sina Mirka Petrovića, koji je oktobra 2020. uručen Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Izložba obuhvata trideset tri rada istaknutog novosadskog umetnika, Boška Petrovića, nastala u periodu od 1956. do 1978. godine. Reč je o pet uljanih slika velikog formata, četrnaest kolaža, osam monotipija, četiri tempere i dva akvarela.

Ciklus „Vapaj“, 1962–1966 © All rights belong to the artist

Velikodušnošću poklonodavaca, poklon zbirka Boška Petrovića u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, formirana poklonima samog umetnika tokom 1976. i 1978. godine, značajno je uvećana i upotpunjena, ne samo brojem poklonjenih radova, već i bogatstvom tematskih i medijskih različitosti karakterističnih za njegovo stvaralaštvo. Pored ulja i tempera, raznovrsnosti zbirke doprinose umetnički radovi izvedeni u drugim tehnikama kao što su akvarel, kolaž i monotipija. Takođe, tematsko-motivski okvir dela okupljenih u cikluse znatno je proširen, pokazujući svu slojevitost ličnosti i umetničkog stvaralaštva Boška Petrovića.

Zahvaljujući ovom poklonu, poklon zbirka Boška Petrovića danas broji pedeset devet radova i, uz poklon zbirke Milana Kerca, Milete Vitorovića, Stojana Trumića, Dušana Milovanovića i Bogomila Karlavarisa, predstavlja jednu od najobimnijih donacija u Zbirci slikarstva MSUV.

Realizacija izložbe i pratećeg kataloga „Boško Petrović (1922-1982): umetnički radovi od 1956. do 1978. – Poklon Višnje Petrović i Mirka Petrovića Muzeju savremene umetnosti Vojvodine“ predstavlja finalni deo realizacije programa stručne prakse koju je istoričarka umetnosti Tatjana Panić obavljala u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u periodu avgust 2020 – avgust 2021. pod mentorstvom Suzane Vuksanović, muzejske savetnice u MSUV.

Poklon zbirka Boška Petrovića danas broji pedeset devet radova i predstavlja jednu od najobimnijih donacija u Zbirci slikarstva MSUV.

Biografija

Boško Petrović je rođen u Novom Sadu 16. januara 1922. godine.

Nakon završene gimnazije u Novom Sadu, 1940. godine upisuje Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu. Usled rata, školovanje u Beogradu prekida naredne, 1941. godine, i upisuje Akademiju likovnih umetnosti u Budimpešti. Zbog rada u SKOJ-u, uhapšen je u Budimpešti 1942. godine i isključen sa Akademije, te po povratku u Novi Sad zatvoren u novosadskoj „Armiji”. Tokom 1944. godine radi u Propagandnom odeljenju glavnog štaba Vojvodine kao rukovodilac Odeljenja za dokumentarne i umetničke izložbe Agitpropa JNOF-a.

Po okončanju rata, 1945. godine, nastavlja studije slikarstva na Akademiji u Beogradu u klasi profesora Mila Milunovića. Kao student prvi put učestvuje na grupnim izložbama u Beogradu i Novom Sadu 1948. godine. Naredne godine napušta studije na Akademiji i prelazi u majstorsku radionicu Mila Milunovića. Iste godine postaje profesor u Školi za primenjenu umetnost u Novom Sadu. Prvu samostalnu izložbu slika priređuje 1951. godine u Novom Sadu, u Galeriji ULUV-a.
Jedan je od osnivača umetničkih kolonija u Bačkoj Topoli (1953) i Ečki (1956), kao i član umetničkih kolonija u Senti i Bečeju. Bio je osnivač i član umetničke grupe „Grupa 57” u Beogradu. Zajedno sa tkaljom Etelkom Tobolkom 1961. godine osnovao je prvu jugoslovensku radionicu za izradu tapiserija „Atelje 61” u svom ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

U periodu od 1953. do 1965. godine radio je kao kustos u Vojvođanskom muzeju u Novom Sadu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1969. godine i počeo da radi kao profesor na Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu izabran je za vanrednog profesora 1975. godine, a naredne godine za redovnog profesora.
Preminuo je 10. oktobra 1982. u Novom Sadu.

Tatjana Panić je diplomirala na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Radila je kao kustoskinja u Ustanovi za izradu tapiserija „Atelje 61”. Od 2019. godine stručna saradnica je na projektu Muzeja savremene umetnosti Vojvodine „Hronologija izlaganja skulpture u Srbiji 1945–2000”. Članica je NK ICOM Srbija.