image_pdfimage_print

IN MEMORIAM MILICA MRĐA KECMAN: Umetnost je ono što je izraz nervi!

 

S velikim ličnim i profesionalnim žaljenjem MSUV obaveštava javnost da je preminula vizuelna umetnica, performerka i slikarka Milica Mrđa Kecman.

Milica Mrđa Kecman rođena je u Rumi, 1960. Završila Srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput” u Novom Sadu (1978) i Akademiju umetnosti (likovni smer), klasa profesora Jovana Rakidžića u Novom Sadu (1983). Postdiplomske studije završila u Beogradu kod profesora Branislava Protića, 1987. Osnovala je i vodila umetničku grupu EX NIHILO (1993 – 1995) koja se bavila produkcijom radova iz oblasti performansa, hepeningom, kreativnim čitanjem, gestualnom i procesualnom umetnošću. Uređivala je i izdavala Internacionalno glasilo za produkciju nove stvarnosti EX NIHILO (Novi Sad, 1993). Do 2002. bila je zaposlena na likovnom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu na predmetu Intermedijalna istraživanja. Od 2004. do 2017. bila je direktorka je Centra za kulturu i obrazovanje u Bosanskom Petrovcu, a potom i kustoskinja u istoj instituciji. Od 2007. spoljni je saradnik (u zvanju docenta) na Tehničkom fakultetu u Bihaću – Tekstilni odsek. Imala preko trideset samostalnih i učestvovala na stotinak grupnih izložbi. Radovi joj se nalaze u brojnim muzejskim i privatnim kolekcijama. Područja umetničkog rada: performans, ambijentalna umetnost, instalacije, objekti, slikarstvo, tapiserija, gestualna poezija, video, knjiga umetnika. Milica Mrđa Kecman preminula je 14. decembra 2021. u Bosanskom Petrovcu.

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine priređene su dve velike retrospektivne izložbe Miličinih radova: “Video radovi, instalacije, performansi, gestualna poezija (1988-1992),” koju je oktobra/novembra 1992. realizovao muzejski savetnik Miloš Arsić kao i izložba “Umetnost je ono što je izraz nervi!” iz novembra/decembra 2016. čiji je kustos bio muzejski savetnik MSUV Nebojša Milenković. Takođe, u umetničkoj kolekciji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine čuva se pet njenih umetničkih radova – video zapis hepeninga “Dada Symposion” iz 1992, foto-dokumentacija i video zapisi performansa “Obredi tela i zemlje”, 1990 i “Telo, pigment, voda” iz 1989, jedna slika iz ciklusa “Primarne strukture” iz 1987. kao i slikarska instalacija “Slika” iz 1985. U MSUV čuva se i Miličin rukopis “Krug i krst” sa umetničkom dokumentacijom.

PDF katalog izložbe Milica Mrđa, “Umetnost je ono što je izrar nervi!”, MSUV, Novi Sad, 2016.