Početak

29 

Novembar 2021, 18-19h

O kulturnim politikama u SFRJ i državama nastalim nakon njenog raspada.

ONLINE TRIBINA na Facebook stranici Muzeja savremene umetnosti Vojvodine

Početak: 29. novembar 2021, od 18 do 20 časova

Učestvuju:

  • Miljenko Jergović, pisac
  • Dino Mustafić, reditelj
  • Radina Vučetić, istoričarka
  • Teofil Pančić, novinar
  • Duško Radosavljević, politikolog

Moderator: Nebojša Milenković, muzejski savetnik MSUV

ONLINE TRIBINA na Facebook stranici Muzeja savremene umetnosti Vojvodine

Da li kad pomislite na Jugoslaviju i vi prvo pomislite na njenu kulturu i umetnost — i da li se, kad je SFRJ u pitanju, uopšte može govoriti o jednoj, jedinstvenoj kulturi — ili je upravo kultura generisala destruktivni nacionalistički naboj koji je tu državu na kraju razorio? Je li SFRJ zbilja bila najautonomnija i najotvorenija ne-komunistička komunistička zemlja na svetu, kako je o njoj 1966. pisao američki magazin Tajm ili je pak reč o zemlji u kojoj su slobodoumne ideje i rigidne i apsurdne zabrane funkcionisale istovremeno? Može li postojati totalitarna sloboda i da li je Jugoslavija kao država jednostavno odumirala, kako sugeriše istoričar Dejan Jović, uporedo s fizičkim gašenjem njenog „najvećeg sina“ i neprikosnovenog lidera Josipa Broza Tita? Je li u SFRJ uopšte postojala dugoročna i konzistentna kulturna politika — ili se i odnos prema kulturi i umetnosti menjao zavisno od promena političkog kursa, odnosno spoljašnje i unutrašnje državne politike? Jesu li Jugoslaviju, pa i njenu kulturu, zaista razorili Slobodan Milošević i Franjo Tuđman ili je u trenutku njihovog dolaska na vlast ta država već bila (klinički) mrtva? Takođe, kako u kontekstu jugoslovenske kulturne politike – ili kulturnih politika – možemo posmatrati stanje i kulturnu situaciju u državama nastalim nakon njenog raspada?

Na petoj sesiji u okviru ciklusa tribina „Socijalna plastika: Umetnost koja menja društvo“ koji u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine od maja 2019. uređuje muzejski savetnik ovog Muzeja, Nebojša Milenković — odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja, pokušaće da ponude: pisac Miljenko Jergović, reditelj Dino Mustafić, istoričarka Radina Vučević, novinar Teofil Pančić i politikolog Duško Radosavljević.

Razgovor moderira: N. Milenković.

 

NAPOMENA: Zbog epidemioloških mera usled pandemije COVID19 Tribina se organizuje kao on-line događaj i može se pratiti preko Facebook stranice MSUV: https://www.facebook.com/MsuvNoviSad

 

U okviru ciklusa “Socijalna plastika: Umetnost koja menja društvo” do sada su realizovani sledeći događaji:

“Socijalna plastika ili Umetnost koja menja svet”, autorsko predavanje N. Milenkovića o umetnosti Marsela Dišana, Jozefa Bojsa I Endija Vorhola, 16. maj 2019.

“Socijalna plastika 002 ili Filmovi koji su menjali svet” autorsko predavanje Petra Mitrića uz projekciju filma Frica Langa “M – Potraga za ubicom”, 6. jun 2019.

Socijalna plastika 003: Velike izložbe kao polja društvene moći“, panel diskusija, učesnici: Nikola Božović, dr Branislav Dimitrijević, dr Zoran Erić, Radovan Jokić i dr Vladislav Šćepanović. Moderacija: N.Milenković, 12. septembar 2019.

„Socijalna plastika 004: Da li se ovde zaista radi samo i književnosti“, tribina, učesnici: Dragan Velikić, Vladislava Gordić Petković i Slobodan Tišma, moderacija: N. Milenković, 17. oktobar 2019.