Otvaranje

oktobra 2021. 

Edita Kadirić & Maja Rakočević Cvijanov

HORMONOLOGY Talks and Recognitions

Galerija S: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Trajanje: 1. oktobar – 1. novembar 2021.

Kustoskinja: Suzana Vuksanović

Izložba „HORMONOLOGY Talks and Recognitions“ umetnica Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov biće otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 1. oktobra. Radovi iz zajedničkog projekta ove dve umetnice publici će biti dostupni u Galeriji S do 1. novembra.

Umetnice Edita Kadirić i Maja Rakočević Cvijanov u svojim poslednjim životnim i umetničkim istraživanjima i analizama problematizuju i kroz svoju umetnost tretiraju posebno osetljiv period u životu svake žene – pre/menopauzu. Period koji nastupa već nakon četrdesete godine života, laganim i postepenim, nekad naglim i ubrzanim, gubitkom reproduktivne funkcije ženskih polnih organa. Uloga hormona je tu ogromna, njihov balans i disbalans utiču na energiju, raspoloženje, motivaciju, snagu, ali i na intenzitet doživljaja sebe kao žene, na dramatičnost i suptilnost tih doživljaja, na čestu i burnu promenljivost emocija i upliv često nekontrolisanih reakcija, ali i staloženog, dubokog, suštinskog promišljanja sebe i sopstvenih želja i potreba, svog identiteta, odgovornijeg odnosa prema sebi i novopronađene ljubavi za sebe. Dosegnuta sloboda da se odbace predrasude i očekivanja sredine, društveno nametnuti konstrukti o ulozi i svrsi ženskog bića, u perspektivi donosi potpuno olakšanje i opuštenost.

Izložba © sva prava pripadaju umetniku.

Cilj Editinog i Majinog zajedničkog projekta zasnovanog na razgovoru i razgovaranju, uzajamnom ličnom i umetničkom prepoznavanju, razumevanju i podršci i njegovog predstavljanja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine je, s formalne strane, afirmacija promišljanja savremenog skulpturalnog jezika i proširenog polja crtačkog medija, kao i savremeni pristup umetničkim formama video arta i animacije. Istovremeno, konceptualnu osnovu projekat ima u umetničkim istraživanjima onih ženskih tema koje svojom osetljivošću, fragilnošću i simbolikom retko dospevaju u žižu javnosti, jer, tiču se duboke intime, snažnih i dramatičnih psihofizičkih promena kod žena. Ekskluzivitet ovih tema umetnice ogoljavaju i spremno izlažu na uvid publici, njenoj reakciji i obostranom suočavanju sa emocionalnom i fizičkom osetljivošću tokom nežnih, lepih, ali i bolnih i neizbežnih tranformacija u telu i psihi žene tokom specifičnog životnog perioda.

Izložba „HORMONOLOGY Talks and Recognitions“ umetnica Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov biće otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 1. oktobra.

Edita Kadirić

(1976, Banja Luka)

Osnovne studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Magistrirala je crtež na FLU u Beogradu. Master studije Umetničke produkcije i intermedijalnih istraživanja na Univerzitetu lepih umetnosti Barcelona (Španija).

Radila sa galerijom Prom, Minhen – Nemačka (2002-2015). Bila je stipendista PRODART Fabra i Coats factory of creation Barcelona – Španija (2015). Pod sponzorstvom Carmen Wurth Art foundation, Kunzelsau – Nemačka (2016-2021). 

Bavi se istraživanjem raznih medija koristeći crtež kao polazište. Eksperimentiše animiranjem crteža do raznih teatarskih formi.

Više puta je nagrađivana za svoj rad i izlagala na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama:

Samostalne izložbe (izbor)

  • Galerija Artic (Calw, Nemačka), 1999.
  • Savremena galerija (Subotica, Srbija), 1999.
  • Galerija Prom (Minhen, Nemačka), 2004, 2007 & 2014.
  • Galerija Prom (Faro, Portugal), 2007.
  • Capella de Sant Joan (Vilafranca del Penedès, Španija), 2017.
  • Savremena galerija (Subotica, Srbija), 2019 sa Majom Rakočević.

Kolektivne izložbe (izbor)

  • Espai Colona (Barcelona, Španija), 2015.
  • Muzej  WURTH  (Kunzelsau, Nemačka), 2017  – Carmen wurth collection.
  • Muzej Moli Paperer (Capellades, Španija), 2017.

Živi i radi na relaciji Francuska, Španija i Srbija.

« од 2 »

Maja Rakočević Cvijanov

(1975, Subotica)

Diplomirala i magistrirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno  doktorand vajarstva na FLU Beograd.

Za svoj rad više puta je nagrađivana: nagrada „dr Ferenc Bodrogvari“ za likovno stvaralapštvo u Subotici, u Vršcu na VI Bijenalu mladih nagrada „Beoramae“, u Beogradu studijama Fakulteta likovnih umetnosti za rezulate u skulpturi: nagrada „Vladeta Petrić“ i nagrada galerije „Pero“. Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2002. godine.

Radovi joj se nalaze u kolekcijama Savremene galerije Zrenjanin, Muzeja TERRA, Oktobarskog salona – Kulturnog centra Beograd, fondu Savremene galerije Subotica, kolekciji galerije Stadtpark, Krems na Dunavu, Austrija.

Samostalne izložbe (izbor)

2021/2020. Rizom: ženske poetike prostora, pripadanja i uzemljenja, samostalna izložba sa Leom Vidaković i Jelenom Grujičić, u Savremenim galerijama Podgorice, Osijeka, Zrenjanina i Pančeva
2020. Čistoća, galerija X vitamin Beograd;
2020. Post ciklus, izložba skulptura u Narodnom muzeju Kikinda;
2019. Lady of hormones, Savremena galerija Subotica, multimedijalna izložba sa Editom Kadirić u Subotici; 2017. Ono mesto, multimedijalna izložba, Savremena galerija Subotica;
2015. Authentic, retrospektivna izložba od 2000. do 2015., galerija dr Vinko Peričić, Subotica i galerija UK Parobrod, Beograd;
2013. Tranzicija: od opšteg ka ličnom, multimedijalna izložba, galerija opštine Vračar, Beograd;
2010. After baby, multimedijalna izložba, galerija SULUJ, Beograd;
2009. Porodične kompozicije, Moderna galerija Likovni susret, Subotica;
2005. 30-ti rođendan, multimedijalna izložba, galerija Kuplung, Budimpešta, Mađarska;
2004. Poslastičarnica Lucky Couples, magistarska izložba, Galerija FLU, Beograd;
2003. Srećni parovi, digitalni printovi, galerija Doma omladine, Beograd;
2002. Bez naziva, digitalni printovi, galerija Remont, Beograd; 2001. Tikovi i pogledi, izložba skulptura i fotografija, galerija Dvorište, Pančevo, Srbija.

Kolektivne izložbe (izbor)

2021. Image Mouvment, međunarodna izložba u Savremenoj galeriji Subotica i 2019. u galeriji Rivoli 59, Pariz, Francuska;
2021. Hod po liniji, Trijenale crteža i male plastike, Pavilјon Cvijeta Zuzorić, Beograd
2020. Izložba vajara/ki Srbije 2020, letnji salon skulpture u organizaciji vajarske sekcije ULUS-a, pavilјon Cvijeta Zuzorić, Beograd; 2
019. Re-konekcija, trijenale proširenih medija Cvijeta Zuzorić, Beograd;
2018. Između nas, izložba akvizicja iz fondova SGS i MSUB, salon Muzeja savremene umetnosti Beograd; 2013. „Situacije: Instalacije u Vojvodini“, MSUV NoviSad;
2013. „Memorija prostora“, site specific, Moderna galerija likovni susret, Subotica;
2012. „Zagrebi dublјe“, izložba sekcije proširenih medija, galerija ULUS, Beograd;
2010. “NYC Curators at Buzzer 30”, izložba umetnika sa malom decom galerija Buzzer 30, Kvins, Nјujork, Amerika;
2010. „Umetnost u Vojvodini 2000 – 2010“, MSUV, Novi Sad;
2010. „UPDATE sopstveni (ženski lik)“, Ozon galerija, Beograd;
2010. „Mixer festival“, izložba u prostorima silosa Žito-mlina, Beograd;
2009. „Mikro manevar“, 39. novosadski salon, GLU Poklon zbirka Rajka Mamužića, Novi Sad;
2009. „Urbani mostovi“ izložba srpskih umetnika, Galerija NN19, Sarbriken, Nemačka;
2007. “Re-set”, projekat MSUV “Pokretanje istrage II“, Galerija savremene umetnosti Pančevo;
2005. “Just visiting”, mlada scena, umetnički prostor Walcheturm, Cirih, Švajcarska;
2005. „Nagrada za najbolјeg mladog umetnika”, finalisti, galerija Municipal Library, Prag, Češka;
2005. XI festival digitalne umetnosti, Maribor, Slovenija;
2005. 38. Zimski salon mladih, galerija Josip-Bepo Benković, Herceg Novi, Crna Gora;
2004. „Kontinentalni doručak“, 45. Oktobarski salon, Muzej 25. maj, Beograd;
2004. „Retro vision“ BELEF, video radovi, Barutana, Beograd; 2004. „BORDER/DISORDER“, međunarodna izložba, Cable Factory, Helsinki, Finska;
2003. “IN/OUT”, festival digitalne umetnosti, Prag, Češka Republika;
2003. “Srbija, Srbija”, galerija Shambala, Kopenhagen, Danska;
2003. “NE/MOGUĆA prisutnost”, galerija Zlatno oko, Novi Sad

Živi i radi u Subotici. Zaposlena u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica kao vajraka – konzervatorka. Predaje vajanje likovnim tehničarima u srednjoj politehničkoj školi u Subotici.

Udata, majka dvoje dece.

www.majarakocevic.com