image_pdfimage_print

Otvaranje

07 

septembar 2021. u 08:30h

Izložba

DRUŠTVO I UMETNOST U OKOLNOSTIMA IZNUĐENE REALNOSTI

Trajanje: 7. septembar – 21. septembar 2021.

Otvaranje: utorak 7. septembar u 20:30h

Umetnici: Ana Prvački (DE), Venelin Šurelov (BG), Stevan Kojić (RS), Ana Vasov (GR/AT), Antoni Rajžekov (BG/AT)

Kustosi: Venelin Šurelov, Sava Stepanov

Konferencija

DRUŠTVO I UMETNOST U OKOLNOSTIMA IZNUĐENE REALNOSTI

Početak: Sreda 8. septembar u 10h

Trajanje: 10.00 – 14.00

Moderatorka: Vesna Latinović

Govornici: Sanja Kojić Mladenov, Sava Stepanov, Slavica Popov, Nataša Teofilović, Ivana Sremčević Matijević, Divna Vuksanović (RS), Nadežda Džakova, Venelin Šurelov (BG), Diana Marinku (RO), Tomohiro Okada (JP), Čarls Mereveterer (GE), Adeline Kueh (SG), Vujisile Msdulu (ZA)

Venelin Shurelov @ Artist Archive

Deveto izdanje Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi održaće se od 7. do 28. septembra u Novom Sadu u organizaciji novosadske galerije Bel art. Festival je tradicionalno zamišljen kao pregled najaktuelnijih zbivanja u umetnosti podunavskog regiona koju će publika moći da pogleda na nekoliko lokacija u Novom Sadu (Likovni salon KCNS, galerija SULUV-a, Mali likovni salon, galerija Bel Art, MSUV, Ratni bunar i podzemni vojni hodnik Muzeja grada, Trg prote Mihalčića). Ove godine je ostvarena značajna  saradnja sa jednim od najznačajnijih svetskih festivala medijske umetnosti Ars Elektronikom u Lincu, te će program Dunavskih dijaloga činiti posebnu  „Baštu Novi Sad“  (Novi Sad Garden) na ovom festivalu, a međunarodna konferencija „Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti“ će se putem njihove platforme  uživo emitovati na svim kontinentima.

Ove godine programom dominira centralna izložba u MSUV  “Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti” –  kao odgovor na nove društvene okolnosti u kojima svet živi protekle gotovo dve godine. Pandemija je uslovila distanciranje ljudi, što se prenelo na sve aspekte života. Bolest – stvarna i metaforička – postala je osobenost čitavog društva, a proistekla je iz sistemskog zanemarivanja brige o čoveku, čak i u najrazvijenijim državnim sistemima. Našli smo  se u okolnostima iznuđene realnosti, a upravo to pokazuje centralna izložba. Istovremeno, ona naglašava značaj novih umetničkih estetsko-etičkih sistema.

Novim tehnološkim postupcima Ana Prvački i Antoni Rajžekov su posvećeni temi pandemijske krize i njenog uticaja na svakodnevni život; Venelin Šurelov i Ana Vasof ukazuju na šablonizaciju čovekovog življenja u uslovima umreženih kapitalističkih, tehnoloških i drugih zadatosti današnje realnosti, dok se Stevan Kojić u svojim kompjuterskim sistemima posvećuje ekologiji stvaranjem elektronsko-bioloških sinteza.