Otvaranje

30 

septembar 2020. u 19h 

Galerija S: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Trajanje: 30. septembar – 24. oktobar 2020.

Kustoskinja: Sanja Kojić Mladenov

Nenad Šoškić, vajar po svom umetničkom obrazovanju, usmeren je na istraživanje graničnih formi ovog vizuelnog medija i delovanje u proširenom medijskom polju prostornih instalacija i ambijenata, uz uvođenje kontekstualnosti i dijaloga sa aktuelnim društvenim temama i odnosima, pogotovo mas-medijima, informacijama i vestima.

Razvijajući koncept kroz analizu i propitivanju uloge mas-medijske kulture danas, brzine protoka informacija, njihovog neselektivnog plasiranja i konzumerskog vrednovanja, otvara niz pitanja u vezi sa savremenim društvom i načinom njegovog funkcionisanja. Seriju radova posvećenih ovoj temi razvija prvo u SAD-u, u galeriji MANA u Njujorku, u organizaciji Mana Contemporary, a zatim na manifestaciji Art Basel u Majamiju, izložbom pod nazivom Transformation. Istraživanje društvenopolitičke i kulturne uloge koju imaju svakodnevne vesti, njihove frekventnosti i, istovremeno, prolaznosti, nakon SAD-a, nastavlja serijom radova i samostalnih izložbi u Crnoj Gori, u prostoru sopstvenog okruženja, kao i u regionu (Novi Sad, Sarajevo, Zagreb…).

Nenad Šoškić © sva prava pripadaju umetniku.

Izložbu u Novom Sadu koncipira kroz sajt specifik instalaciju sastavljenu iz tri segmenta koji se međusobno nadopunjuju, kreirajući idejno jedinstvenu postavku. Pojedinačni elementi umetničkog dela vode aktivni dijalog sa prostorom postavke, menjajuću očekivani odnos prostorija i uobičajeni način kretanja posetilaca kroz njega, uključujući ih aktivno u komunikaciju i interakciju sa izmenjenim ambijentom.

Izložba je realizovana u okviru međunarodnog projekta Risk Change podržanog od strane programa Evropske unije „Kreativna Evropa“ i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Kako izložbeni prostor Galerije S Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u svojoj osnovi ima geometrijsku formu meandra, u okviru tri, donekle, odvojene prostorne celine, autor je postavio pitanje mogućih načina komunikacije unutar njega, istražujući šta je tipično i očekivano, a šta bi bio izazov, prekid i prepreka u njemu, neophodna promena koja bi otvorila nove putanje i situacije.

Svojim koceptom Transformacija nastavio je sa razvojem umetničke prakse zasnovane na primeni aspekata iz prostornog okruženja, autobiografskog konstrukta i aktuelnog društvenopolitičkog diskursa, korišćenjem univerzalno razumljivog jezika savremene umetnosti, uz upotrebu fragmentacije, repeticije i svedenosti estetskog izraza.

U MSUV se sprovode propisane mere zaštite usled pandemije izazvane COVID-19, te je obavezno nošenje zaštitnih maski, a dozvoljen je istovremeni boravak maksimum 30 osoba.

Nenad Šoškić je rođen 1970. godine u Baru, u Crnoj Gori. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1994. godine, a postdiplomske studije je završio 1996. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u Srbiji. Profesor je na studijskom programu Vajarstvo, Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Od 2008. do 2014. godine je bio dekan Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Od 2014. godine obavlja funkciju poslovnog direktora Centra savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici.

Svoju umetničku aktivnost započeo je učešćem na značajnim vizuelnim manifestacijama kao što su: I Bijenale mladih, Vršac (1994), Cetinjsko bijenale, Cetinje (1994, 1997), Trijenale skulpture, Pančevo (1997), kao i izložbama u umetničkim institucijama nekadašnje Jugoslavije. Učesnik je mnogih izložbi savremene umetnosti Crne Gore u inostranstvu, a poslednjih godina beleži značajne umetničke projekte u SAD-u i Italiji. U javnom prostoru Crne Gore postavljeno je nekoliko njegovih skulptura. Dobitnik je nagrade Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (2004), nagrade Milunović StijovićLubarda, Tradicionalna izložba ULUCG, Podgorica (2000) i dr.