image_pdfimage_print

Otvaranje

11 

februar 2020. u 18h

Galerija S: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Trajanje: 11. februar 2020.

Kustoskinje: Sanja Kojić Mladenov, Tijana Filipov Mezei

 

Histerična Bertha Pappenheim, koja se lečila kod Breuera u studijama se pojavila kao Anna O. Kompletnim katalogom histeričnih simptoma povezanih sa neizlečivom bolešću svog oca, Anna O. postala je Breuerova pacijentkinja 1880. kada je imala dvadeset i jednu godinu. Pokazala je dve ličnosti, normalnu i infantilnu, padajući u trans tokom tranzicije. Jednom mu je detaljno ispričala kako joj se simptom pojavio i kako je taj isti simptom nestao nakon što je jednostavno progovorila o tome. Zajedno su razvili posebnu tehniku koju je ona nazvala „lek za razgovor“, terapija za razgovor i „čišćenje dimnjaka“.

Podrška © MSUV

Za svoj performans umetnica Đejmi Hadrović našla je inspiraciju u ovom istorijskom događaju i odlučila je da primeni istu metodu ‘’lečenja’’ i ‘’čišćenja dimnjaka’’ sprovodeći pripovedanje o nasilju u porodici na Balkanu. Dok parafrazira pravni akt i definiše šta je nasilje u porodici, Đejmi će umešati lične anegdote kako bi ilustrovala emocionalni uticaj koji popunjava prazninu krutog birokratskog sistema državnog aparata.

Prezentacija je realizovana u okviru međunarodnog projekta Risk Change podržanog od strane programa Evropske unije „Kreativna Evropa“, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Đejmi Hadrović (1988) rođena u Trbovlju, Slovenija, medijska umetnica. Nominovana je za nagradu OHO za mlade likovne umetnike 2018. godine. Bila je deo nekoliko međunarodnih rezidencija i izlagala je svoje umetničke radove u inostranstvu. Đejmi je dobitnica stipendije Austrijske kancelarije. Nagrađena je i od strane Forderungspreise der Stadt Vien 2018. godine. Trenutno je na doktorskim studijama na Akademiji likovnih umetnosti u Beču pod mentorstvom prof. dr Gržinić od 2017. Đejmi propituje feminizam, seksualnost i rod u postjugoslovenskom prostoru. Njen rad zasnovan je na teorijskom okviru koji je primenjen u savremenoj umetničkoj praksi kao što su video, fotografija, performans i instalacija.