Otvaranje

16

avgust 2019. u 20h

Galerija S: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Trajanje: 16. avgust – 14. septembar 2019.

Veći deo svojih radova Andrea Ivanović Jakšić podelila je u šest ciklusa koji su nastajali u proteklih 14 godina, a sami njihovi nazivi navode na večita filozofska razmišljanja ko smo, odakle dolazimo i kuda idemo kao i na životne cikluse sa kojim se svesno ili nesvesno suočavamo. Iako podeljeni, među njima je omogućena fluktacija jer se radovi nadovezuju jedan na drugi i često paralelno nastaju.

Andrea Ivanović Jakšić aktivno je prisutna na umetničkoj sceni proteklih 14 godina i za to vreme formirala je svoj autentičan i prepoznatljiv umetnički rukopis iako se bavila različitim medijima i formama vizuelnog izražavanja. Njenu umetnost su oblikovale i proizvele različite relacije i interkacije, iste one koje oblikuju našu svakodnevicu i svet koji nas okružuje, s tim da se njeni radovi ne bave direktno aktuelnim društvenim pitanjima, već ih sagledavaju kroz prizmu onih nevidljivih teško osvojivih predela čoveka koji se u njemu talože.

Da bi se razumeli Andreini umetnički postupci i način mišljenja iz kojeg su ti postupci proistekli, bitno je imati uvid u društvene promene koje su se dešavale tokom devedesetih godina 20. veka na prostoru bivše Jugoslavije, a koje su uticale na životne okolnosti same umetnice i pratile njeno sazrevanje. Moguće je da je zbog toga uporište svog rada pronašla u Heraklitovoj filozofiji gde je jedina stvarnost promena, a stabilnost iluzija.

Izložba © sva prava pripadaju umetniku.

Ratom prouzrokovana selidba, izmeštanje porodice sa jednim koferom u nepoznatu sredinu, primoranost na gubitak svih materijalnih uspomena u vezi sa bezbrižnim odrastanjem trajno je odredilo Andrein odnos, ali i potrebu za kreacijom opipljivih stvari kao dokaza o postojanju određenih uspomena, emocija i senzacija, te se zbog toga u svojoj umetnosti često suočava sa pitanjima humanizma. Naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića, na prvom mestu kroz individualno, ali odnoseći se na kolektivno, ističući sposobnost čoveka da uz pomoć razuma, volje i svoje kreacije dođe do shvatanja sveta. Umetnička delatnost Andree Ivanović Jakšić predstavlja izraz težnje ka uočavanju često neprimetne stvarnosti, a svi putevi kojima se kreće njena su potraga za samom sobom jer u njene radove utkan je deo njene lične istorije koji često ostaje nerazjašnjen da bi svako mogao da se identifikuje i uživa u određenoj senzaciji.

Svoje radove lišava boje dok naglašava njihovu teksturu čime dočarava svu kompleksnost života gde se u zadatim, nikada savršenim okolnostima jedinka trudi da ostane čovek materijalizujući posledice strahova, bola, razaranja i patnje. Na ovo ukazuje i odabir materijala, često organskog porekla kao što su drvo, vosak, pepeo, bitumen, parafin koji u sebi uvek nose određenu simboliku i nisu slučajno odabrani.

Andrea Ivanović Jakšić aktivno je prisutna na umetničkoj sceni proteklih 14 godina i za to vreme formirala je svoj autentičan i prepoznatljiv umetnički rukopis

Biografija:

 

ANDREA IVANOVIĆ JAKŠIĆ

(1979, Slavonski Brod, Hrvatska)

Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku slikarstva 2005. godine. U svom radu bavi se različitim medijima i različitim formama vizuelnog izražavanja. Svoj rad je predstavljala na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Japan, Mađarska, Švajcarska, Austrija). Njeni radovi se nalaze u privatnim (Srbija, Grčka, Italija, Švajcarska, Japan, SAD) i korporativnim kolekcijama, poput kolekcije Philip Morris International, kolekcije Niš Art Fondacije i Wiener Stadtische kolekcije.

Živi i radi u Zrenjaninu.

Andrea Ivanović Jakšić PRESS

Nagrade:

2011. Prva nagrada „Mladi 2011” Niš Art Fondacije, Niš, Srbija.

2009. Stimulativna nagrada „Mladi 2009”, Niš Art Fondacije, Niš, Srbija.

2006. Treća nagrada „Mladi 2006”, Niš Art Fondacije, Niš, Srbija.

2004. Akademija umetnosti, Godišnja nagrada za najuspešniji rad u umetničkoj disciplini – crtanje, Univerzitet u Novom Sadu, Srbija.