Otvaranje

12

septembar 2019. u 18h

Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Trajanje: 12. septembar 2019.

Učesnici tribine: Nikola Božović, umetnik, Beograd | dr Branislav Dimitrijević, profesor istorije i teorije umetnosti na Visokoj školi za likovnu i primenjenu umetnost, Beograd | dr Zoran Erić, istoričar umetnosti, Beograd | Radovan Jokić, slikar, direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad | dr Vladislav Šćepanović, slikar, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, Beograd

Urednik i moderator: Nebojša Milenković, istoričar umetnosti, MSUV

Velike izložbe kao polja društvene moći, ali i odgovornosti – tema su tribine koja će 12. septembra biti održana u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, a okupiće predstavnike stručne javnosti koji imaju različite stavove o toj problematici.

Tribina “Velike izložbe kao polje društvene moći” treći je nastavak projekta “Socijalna plastika – umetnost koja menja društvo” koji je pokrenuo i uređuje Nebojša Milenković u MSUV-u.

Tema tribine biće razrađena na primerima Oktobarskog salona u Beogradu i učešća Srbije na Bijenalu u Veneciji – koji će biti povod da se odgovori i na pitanja o (ne)funkcionisanju samog art sistema, njegovih prezentacijskih politika moći i načinima donošenja odluka. Umesto razgovora istomišljenika – izborom učesnika i tema, namera nam je da pokušamo da iniciramo istinski dijalog među predstavnicima različitih i razlikujućih koncepata i pristupa.

Budući da su dijaloške situacije na našoj kulturnoj sceni srazmerno retke, radi efikasnosti, fokusiranosti i što šire demokratičnosti tribine, zainteresovanu (stručnu) javnost zato pozivamo da do 12. septembra do 17 časova postavlja pitanja učesnicima – i to isključivo mejlom na adrese:
nebojsa.milenkovic@msuv.org i milica.kojic@msuv.org

Takođe, pitanja će moći da se postavljaju i tokom samog trajanja razgovora, ali isključivo prema unapred utvrđenoj proceduri, to jest na formularima koji će publici biti podeljeni prilikom ulaska u salu u kojoj se razgovor održava od 18h.