Otvaranje

06

jun 2019. u 18h

Sala K: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Trajanje: 06. jun 2019.

Petar Mitrić, filmski radnik iz Subotice: razgovor s publikom i projekcija filma

Fric Lang: M – POTRAGA ZA UBICOM

Film „M – Potraga za ubicom“ Frica Langa, svakako najpoznatijeg političkog migranta iz nemačke škole ekspresionizma – umetnika koji je odbio od strane Jozefa Gebelsa ponuđenu mu funkciju direktora nemačkog filmskog studija UFA, potom i napustio Nemačku – nesporno je remek delo sedme umetnosti.

Poster © sva prava pripadaju umetniku.

Snimljeno u vreme zalaska Vajmarske republike, ne samo da prometejski osvaja nove teritorije filma kao medija, već otkriva i samu prirodu čoveka u obolelom društvu. Kroz priču o serijskom ubici dece, Hansu Bekertu, reditelj nas uvodi u svet zločina i kazne, svet u kojem svi učestvujemo u okviru sopstvenih ograničenja. Ubici psihopati u filmu Fric Lang suprotstavlja grad sa svim društvenim slojevima uključujući kriminalnu organizaciju spremnu da stane na put monstruoznim zločinima. Iako u svoje vreme film nije naišao na oduševljenje publike i kritike, godine koje su sledile su mu donele vizionarsku slavu ističući večnu aktuelnost teme prava i pravde. U kontekstu našeg društva M otvara pitanje koliko smo kao pojedinci, ili zajednica, zaista nevini u zločinima koji nas već decenijama okružuju.

Projekat Socijalna plastika ili Umetnost koja menja svet pokrenuo je i uređuje Nebojša Milenković, muzejski savetnik Muzeja savremene umetnosti Vojvodine sa namerom da se kroz ciklus predavanja, filmskih projekcija i tribina pokuša odgovoriti na pitanje može li umetnost da menja odnose u društvu – odnosno da li društva u institucionalnoj i vrednosnoj krizi izlaz mogu pronaći u umetnosti?

Petar Mitrić, filmski radnik iz Subotice: razgovor s publikom i projekcija filma

Petar Mitrić
Rođen 1974. godine u Subotici. Selektor Festivala evropskog filma Palić (2004-2017) i osnivač programa Mladi duh Evrope i Underground Spirit. Selektor programa Autorski film na Skopje Film Festivalu (2008-2010) i sekcije Le Meute na festivalu L’Europe autour de l’Europe u Parizu (2014-2016). Od 2017. godine osnivač i direktor No Wave Films agencije za proizvodnju, distribuciju i usluge u kinematografiji. Autor velikog broja filmskih ciklusa i predavanja širom regiona.

M – POTRAGA ZA UBICOM (1931)
Trajanje: 117′
Scenario: Fritz Lang, Thea von Harbou
Uloge: Peter Lorre, Otto Wernicke, Theodor Loos, Theo Lingen