Otvaranje

13

februar 2019. u 18h

Galerija N: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Trajanje: 13. februar 2019.

Kustoskinja: Sanja Kojić Mladenov

Umetnici/e: diSTRUKTURA (Milan Bosnić, Milica Milićević), Branislav Nikolić, Selman Trtovac

Tokom razgovora biće prikazane i prezentacije Vesne Perunović i Bože Vasića.

 

Poster © sva prava pripadaju umetniku.

Važan segment međunarodnog projekta RISK CHANGE čine rezidencijalni boravci umetnika/a. U periodu 2017-2018. godine je realizovano više takvih boravaka tokom kojih su nastala nova umetnička istraživanja i produkcije. U razgovoru će biti reči o umetničkim radovima predstavljenim na izložbi Moja umetnost je moja stvarnost koji su nastali tokom ovih rezidencijalnih programa i boravka umetnika/ca u novim sredinama, ali i uopšte o mogućnostima i značaju izmeštanja umetnika/ca u nove prostore i lokacije, te in situ umetničkih istraživanja i produkcije.

Izložba se realizuje u okviru međunarodnog projekta RISK CHANGE (RIZIKUJ PROMENE), podržanog od strane programa Evropske Unije “Kreativna Evropa”.

Izložba Moja umetnost je moja stvarnost – My Art is My Reality bavi se ispitivanjem promenljivih pozicija moći, različitih geopolitičkih interesa, menjanja strana i uloga, kroz analiziranje pitanja dokumentovanja istorije, postojanja prikrivenih i zaboravljenih arhiva, te građenja identiteta na osnovu vladajućih stavova i odnosa. Međunarodna izložba koncipirana je kroz učešće umetnika, umetnica i umetničkih grupa iz Nemačke, Francuske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovačke, Mađarske, Albanije, Izraela i Kanade koji koriste studije slučaja iz prošlosti, arhivsku građu ili lična iskustva kao resurs za njihovu rekontekstualizaciju i novo predstavljanje. Cilj izložbe je ukazivanje na značaj sećanja na nasilna i traumatična iskustva, ali i važnosti pomirenja i očuvanja zajedništva kroz savremenu umetničku praksu, te ispitivanje pozicije kolektivnog i personalnog identiteta kao promenljive kategorije direktno povezane sa društvenim procesima.

 

REZIDENCIJALNI PROGRAMI PRESS

Izložba je pokrenuta kao segment zajedničkog projekta Goethe-Instituta i Instituta français u Hrvatskoj, uz podršku MMSU, Rijeka, MSUV, Novi Sad i Galerije Kai Dikhas iz Berlina, nakon uspešne prezentacije u Muzeju moderne i savremene umetnosti u Rijeci (Mali Salon) tokom novembra – decembra 2018. godine ima svoju drugu prezentaciju, u nešto izmenjenoj formi, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Izložba se realizuje u okviru međunarodnog projekta RISK CHANGE (RIZIKUJ PROMENE), podržanog od strane programa Evropske Unije “Kreativna Evropa”.