Otvaranje

18

maj 2018. u 19:30h

Trajanje: 18. maj – 20. maj 2018.

ULAZ SLOBODAN

Međunarodni festival kvir filma MERLINKA ili Merlinka festival (engl. Internatinal queer film festival Merlinka) je LGBT filmski festival koji se organizuje jednom godišnje. Festival je osnovan 2009. godine od strane Gej lezbejskog info centra i Doma omladine Beograda.

Festival prikazuje kratke, igrane i dokumentarne filmove iz svih zemalja sveta koji se bave gej, lezbijskim, biseksualnim, transseksualnim, transrodnim i queer temama.

Festival je dobio ime u čast Vjerana Miladinovića Merlinke, transrodne osobe koja je poznata po ulozi u filmu Želimira Žilnika „Dupe od mramora“, a koja je ubijena 2003. godine. Festival je osnovan sa ciljem da promoviše LGBT filmsku umetnost.

Merlinka festival  – Novi Sad

PROGRAM:

Petak, 18. maj 2018, u 19:30h

Dokumentarni film: Rasprava oko kostiju

Režija: Andrea Vajs, Španija, 2017, 75 min.

„Rasprava oko kostiju“ se bavi temom istorijskog sećanja u Španiji nakon Frankove smrti fokusirajući se na nepoznatu priču o represiji nad LGBT osobama tokom fašističke diktature. U filmu se po prvi put prekida njihovo ćutanje i otkrivaju njihove priče. Duž španskih puteva, zamaskirani kilometrima i kilometrima borovih stabala nalaze se neobeleženi grobovi više od 120.000 žrtava Fankovog režima. Među njima je i najpoznatiji pesnik Španije, Francisko Garsija Lorka koji je postao simbol kako nacionalnog sećanja tako i LGBT pokreta. Film istražuje represiju nad LGBT popluacijom pod fašističkim režimom u Španiji i stavlja je u širi kontekst borbe za pravdu za sve Frankove žrtve. Ali kako da država iskopa prošlost koju je svesno zakopala?

Petak, 18. maj 2018, u 21:00h

Dokumentarni film: 120 otkucaja u minuti

Režija: Robin Campillo, Francuska, 2017, 140 min.

Uloge: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel

Nathan je mladić koji se tokom devedesetih godina minulog veka pridružio grupi pariskih aktivista koji se bave prevencijom HIV-a. Na nedeljnim sastancima ove organizacije on polako otkriva kako među članovima postoje i oni koju preferiraju radikalniji pristup protestima. Film je prošle godine dobio Specijalnu nagradu žirija Kanskog festivala.

Petak, 18. maj 2018, u 22:00h

MADONNA VS. GRACE JONES & DIVAS

Music by Mr.Fanatik

Club 9 – Temerinska 20

Festival prikazuje kratke, igrane i dokumentarne filmove iz svih zemalja sveta koji se bave gej, lezbijskim, biseksualnim, transseksualnim, transrodnim i queer temama.

Subota, 19. maj 2018, u 19:30h

Kvirkor: Kako pankovati revoluciju

Režija: Joni Lajzer, Nemačka, SAD, 2017, Dokumentarac, 83 min

Šta se dešava kada društvo koje postoji nije i ono koje vam je potrebno? Neprekidno ponavljate kako to društvo postoji, pravite fanzine koji će stvoriti pank kvir revolucionare, snimajte subverzivne filmove i distribuirajte ih na sve strane i vremenom će zajednica koju ste stvorili postati i globalna realnost. Upravo o ovome govori „Queercore“. U pitanju je priča koja nas vodi od samih početaka pseudo-pokreta sredinom osamdesetih, stvorenom da „pankerizuje“ pank scenu, sve do širokog spektra umetnika koji su koristili radikalni kvir identitet kako bi uzvratili udarac, istovremeno, i gej asimilaciji i homofobiji pank kulture. Ispitanici diskutuju o homofobiji, rodu, feminizmu, HIV-u, asimilaciji, seksu i, naravno, umetnosti. Na širokoj listi sagovornika nalaze se i Bruce LaBruce, G.B. Jones, Genesis Breyer P-Orridge, John Waters, Justin Vivian Bond, Lynn Breedlove, Silas Howard, Pansy Division, Penny Arcade, Kathleen Hanna, Kim Gordon, Deke Elash, Tom Jennings, Team Dresch kao i mnogi drugi.

Subota, 19. maj 2018, u 21:00h

Dokumentarni film: Grejs Džons

Režija: Sophie Fiennes, SAD, Velika Britanija, Irska, 115 min

„Grace Jones: Bloodlight and Bami“ predstavlja uzbudljivo putovanje kroz nastupe, javni i privatni život pop ikone Grace Jones. Njena smela estetika odzvanja kroz čitav film tokom kojeg režiserka Sophie Fiennes stvara snažno filmsko iskustvo naizmeničnim smenjivanjem muzičkih sekvenci i intimnih privatnih snimaka koji nam otkrivaju lice koje se krije iza maske ikone.

Nedelja, 20. maj 2018, u 19:30h

Dokumentarni film: Kraljica Amsterdama

Režija: Tim Oliehoek, Holandija, 2013, 90 min

Uloge: Alex Klaasen, Achmed Akkabi, Peter Faber

Chez Nous je gej frendli klub kome zbog opasnosti od bankrotstva preti prodaja moćnom biznismenu. Da bi sprečili ovu prodaju stalni gosti kluba, specifična grupa prijatelja, prave plan da tokom gej parade iz muzeja ukradu dijamantsku ogrlicu vrednu milione evra i na taj način spasu svoje omiljeno mesto za izlaske. Da li će uspeti u ovom naumu?

Nedelja, 20. maj 2018, u 21:00h

Dokumentarni film: Tom od Finske

Režija: Dome Karukoski, Finska, 2017, 116 min

Uloge: Jakob Oftebro, Werner Daehn, Lauri Tilkanen

Touko Laaksonen je odlikovani oficir koji se posle herojske i potresne odbrane domovine u Drugom svetskom ratu konačno vraća kući samo da bi otkrio kako ni život u miru nije nimalo manje uzbudljiv. Uočava kako u mirnodopskom Helsinkiju buja progon homoseksualaca, kao i pritisak na gej muškarce da se ožene i imaju decu. Touko pronalazi utočište u svojoj slobodnoj umetnosti usavršavajući se u homoerotskim ilustracijama nagih muškaraca nesputanih nagona. Njegov rad poznat po čuvenom potpisu „Tom of Finland“ postao je simbol jedne generacije homoseksualaca i podstakao plamen gej revolucije.