Alan Mataraso –

 

Dokumentarni film

Otvaranje

27

april 2018. u 19h

Galerija K: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Trajanje: 27. april – 25. maj 2018.

Vina produkcija: Nebojša Bošnjak

Projekcija dokumentarnog filma: četvrtak, 3. maj 2018. u 19h

Izložba PARIS – NOVI SAD Galerie Du Centre predstavila je početak saradnje Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i poznate pariske galerije Galerie Du Centre, osnovane 1973. godine. Na izložbi je prikazana prvenstveno slikarska umetnička scena iz Francuske, Velike Britanije, USA i Poljske, a koju je zastupao vlasnik i direktor galerije Alen Mataraso.

Izložba Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu prikazala je važne događaje Galerije „Centar“ kroz živu i bogatu umetničku scenu Francuske.

Dokumentarni film „40 godina pasije“, Vina produkcije govori o životu i radu ovog galeriste i kolekcionara.

Alan Mataraso PRESS

Od 70-ih i 80-ih godina XX veka Francuska i Evropa su se po uzoru na SAD otvorile za savremenu umetnost više nego ikada ranije. To je doba kada ima sve više novih muzeja, umetničkih centara, regionalnih fondova, galerija, izložbi, seminara… Kako razumeti, ili prosto tumačiti, kreativnu delatnost čije su forme mnogobrojne i raznorodne, dok naš pogled neprestano trpi vizuelno nasilje medija, reklama, interneta u svetu koji je na svakom koraku prepušten digitalnim slikama. Upravo tu uviđamo značaj galeriste jer je na prvom mestu njegova uloga da krči puteve u nepoznato i da osvešćuje. Alen Mataraso je više pristalica pažljivog i pronicljivog posmatranja nego instinktivnog biranja.

„Moja specijalnost je drugi pogled! izložbe se nižu, ali mi ih zaboravljamo jer vreme brzo prolazi, skrajnemo važne umetnike pamteći jedino umetnika koji je bio predstavnik novog pokreta. Moj cilj je da zarad istorije umetnosti izdvojim one koji su usput zaboravljeni! Volim da ponovo otkrivam te zaboravljene umetnike, a tu mora da stupi na snagu ‘drugi pogled’ kako bi se istakli umetnici koje je trebalo uzeti u obzir, ali su nam promakli. To je moja strast, ima mnogo toga što treba ponovo otkriti.“

Osnovana 1973, Galerie du Centre zagovara i predstavlja umetnike koji se, pre svega, bave narativnom figuracijom i pop-artom.U poslednje vreme, galerija teži istražiti detaljnije englesku istoriju Pop Arta kao i novi trend u nastajanju: žene pionirke međunarodnog Pop Arta.