image_pdfimage_print
Otvaranje

14

jul 2017.

Galerija S: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Trajanje: 14. jul – 13. avgust 2017.

Kustosi: Sanja Kojić Mladenov, Barnabás Bencsik

Róza El-Hasan zauzima jednu od najuzbudljivijih umetničkih pozicija na sadašnjoj istočno-centralno evropskoj savremenoj umetničkoj sceni. Crteži, arhitektonske skice koje prenose vizionarske i utopijske ideje o pojmu doma, kao i instalacije koje je stvarala poslednjih godina, su relevantni primeri načina odgovornog razmišljanja u kontekstu globalnih masovnih migracija, uticaja ekološke katastrofe na Srednjem istoku i potrebe da se poboljša i širi ideja održive prakse jeftinog, takozvanog „eko-dizajna“.

Róza EL Hassan  – Kao ptice

Njena umetnička aktivnost uključuju direktni angažman u lokalnim ugroženim zajednicama u unutrašnjosti Mađarske kako bi istražila i ugradila tradicionalno i arhaično kreativno znanje u savremeni način razmišljanja, te pokušala da ustanovi ekonomski model zasnovan na specifičnim veštinama poput pletenja pruća. Poslednjih godina Róza El-Hasan je širom Evrope napravila nekoliko izložbi zasnovanih na ideji „Arhitekture saosećanja“, a koje se bave temama umetničkog aktivizma, solidarnosti i ekološkog dizajna, što su takođe ključne reči koje se mogu koristiti i da opišu raznoliku i opsesivnu aktivnost ove umetnice danas.
Ovom izložbom Róza El-Hasan uspostavlja vezu između njene ranije prakse stvaranja in-situ zidnih crteža velikog formata.
Naziv njene prve samostalne izložbe u Novom Sadu odnosi se na duboko verovanje umetnice u važnost posmatranja prirode kako bi se steklo osnovno znanje o ljudskom postojanju, proučavala logika ponašanja životinja i njihove strategije opstanka, te kako bi se one koristile kao neiscrpni izvor pronalaženja novih ideja za preispitivanje globalnih izazova. U sredini izložbenog prostora ona gradi arhitektonsku konstrukciju sačinjenu od tradicionalnog lokalnog organskog materijala, trske, pruća i blata, a koja će referisati na njene crteže kroz koje propituje naizgled haotične strukture ptičijih gnezda, funkcionalnih objekata koje su napravile životinje, ali koji su istovremeno duhovni reprezenti različitih psiholoških stanja.

Róza EL-Hassan PRESS

Róza EL-Hassan FOTO

Ovom izložbom Róza El-Hasan uspostavlja vezu između njene ranije prakse stvaranja in-situ zidnih crteža velikog formata i kompleksnih organskih struktura, i njenih društveno angažovanih arhitektonskih eksperimenata, kako bi pronašla promenljivu harmoniju koja proizlazi iz estetskih i funkcionalnih vrednosti drevne sirijske i modernističke arhitekture.
INFORMACIJE O UMETNIKU

Róza El-Hasan je mađarsko-sirijska umetnica sa čvrstim multikulturnim porodičnim poreklom. Deo detinjstva provela je u Siriji, zatim je živela u Nemačkoj, a od svojih tinejdžerskih godina, od osamdesetih nadalje, seli se u Mađarsku gde i danas živi i radi. Roza El-Hasan je stekla međunarodno priznanje zbog svojih objekata, a kasnije posvećene uključenosti u društvena i ekonomska pitanja, u politički aktivizam i zbog svoje eksplicitne solidarnosti sa tražiocima azila i žrtvama humanitarnih katastrofa. Radila je u različitim medijima uključujući crtež, slikanje, performans, skulpturu, ali su najpoznatije njene instalacije.

Njena međunarodna karijera je počela 1993. kada je bila pozvana da izloži svoju konceptualnu skulpturu na 45. Venecijanskom bijenalu Aperto ’93. Od tada je imala samostalne i grupne izložbe u nekim od najistaknutijih izložbenih prostora svetske umetničke scene, kao što su: Neue Galerie am Landesmuseum, Graz (Nova galerija pri Državnom muzeju, Grac), 1995; Museum of Modern Art, Chicago (Muzej moderne umetnosti, Čikago), 1995; Moderna Museet, Stockholm (Muzej moderne, Štokholm), 1999; Secession, Vienna (Secesija, Beč), 2000; Drawing Center, New York (Centar crteža, Njujork), 2003; Kunstmuseum, Basel (Muzej umetnosti, Bazel), 2012; MUHKA, Antwerp (MUHKA, Antverpen), 2015. Učestvovala je na nekoliko bijenala kao što su: Kwangju Biennial, South Korea (Kuanđu bijenale, Južna Koreja), 1995; Manifesta 1., Rotterdam (Manifesta 1, Roterdam), 1996; Venice Biennale, Hungarian Pavilion (Venecijansko bijenale, Mađarski paviljon), 1997; São Paolo, Brazil (Sao Paolo, Brazil), 1998.

Izložba se realizuje u okviru međunarodnog projekta RISK CHANGE, (RIZIKUJ PROMENE), podržanog od strane programa Evropske Unije “Kreativna Evropa”.