Danijel Babić –

Radovi 2002-2017.

Otvaranje

25

maj 2017. u 20h

Galerija N: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Trajanje: 25. maj – 01. jul 2017.

Kustos: Vladimir Mitrović

U velikoj galeriji MSUV će biti izložene Babićeve slike, bilbordi kao slike uveličanih formata, printovi i nacrti za murale, crteži, plakati i katalozi samostalnih izložbi, kao i naslovne stranice knjiga, publikacija i časopisa gde su publikovani njegovi radovi. Izložba će biti prilika da se javnost upozna sa novijim radovima i delovanjem jednog od najaktivnijih protagonista novosadske slikarske scene koji svojim kvalitetom i dinamikom predstavlja originalni primer povratka figurativne slike u savremenoj srpskoj umetnosti. Posle šezdesetak samostalnih izložbi u različitim galerijskim i vangalerijskim prostorima biće to jedinstvena prilika da se publika upozna sa Babićevim radovima iz poslednjih desetak godina i sa najnovijim slikama velikog formata nastalim ekskluzivno za ovu priliku.

Danijel Babić  © sva prava pripadaju umetniku.

Tokom trajanja izložbe biće obezbeđeno stručno vođenje, povremeno uz prisustvo umetnika i kustosa. Svaki pedeseti posetilac izložbe na poklon će dobiti katalog sa potpisom umetnika a svaki stoti originalnu serigrafiju Danijela Babića.

Kao da nikoga nije posebno začudilo kada je umetnost sa ulice, u poslednjih nekoliko decenija XX veka, sa neskrivenom pompom uplovila u galerije zapljusnuvši zvanične umetničke scene širom (Zapadnog) sveta. Za Kita Haringa, koji je već neka vrsta relikta nedavne prošlosti, ali i brojne umetnike širom sveta, bila je to prirodna pojava kao neka vrsta nastavka toka slikarstva u vremenu nezaustavljivog bujanja mas-medija selebriti društva, neoliberalnog kapitalizma, neometanog bogaćenja nove japi-klase i sl. Ili je to bio samo odgovor umetnosti i umetnika – možemo i mi da se približimo (svidimo) većem krugu posmatrača i neobavezno obrazovanih konzumenata, ljubitelja i kolekcionara. Pre(iz)lazak sa ulice u galerije bio je alarmni signal novim, mlađim umetnicima – krenimo i mi tim putem. Napadnimo ih njihovim oružjem, sredtsvima i njihovom estetikom. Mada sve to može da izgleda i kao nova novokapitalistička ujdurma i vešto osmišljena prilika za punjenje već prepunih bankovnih računa, nema razloga da ne verujemo da su umetnici u svom tom galimatijasu uticaja i situacija, našli, ili se bar trude da nađu, nove mogućnosti za osmišljavanje svojih radova pa i ličnog slikarskog stila kao sasvim legitimnog umetničkog postupka.

Tokom trajanja izložbe biće obezbeđeno stručno vođenje, povremeno uz prisustvo umetnika i kustosa.

Od samog početka Babić je zacrtao svoj umetnički / slikarski put. Njegov stil se nije u značajnijoj meri menjao mada je, naravno, prirodom sazrevanja i odrastanja, doživljavao određenu evoluciju. Nikako revoluciju, možda samo povremeno i to na polju izabranih motiva ili određenih serija i ciklusa slika. Kao retko koji slikar Babić je uspeo da ostane originalan, samoponovljiv, kako bi svako ko je nekada video neki njegov rad, mogao i morao da prepozna poseban autorski rukopis. Debele, crne konture likova i događaja na njegovim slikama urezuje se u pamćenje posmatrača. Filozofija njegovih radova se nastavlja u temama kojima se bavi podrazumevajući proces originalnog slikarskog postupka. Može se reći da su njegove slike izrazito ‘komercijalne’ i da je stvorivši svoj prepoznatljiv stil došao u, već poznatu, situaciju, umetnika u malenoj zemlji i da bi, u drugačijoj situaciji i društvenim uslovima, sa njegovim radovima bilo verovatno nešto drugačija situacija.

Danijel Babić PRESS

Danijel Babić FOTO

PRATEĆI PROGRAM:

Umetnik radi i vikendom 10. jun, subota od 10 do 18h

Kroz proces koji smo, ne bez doze šale, nazvali ‘‘Umetnik radi i vikendom’’, hteli smo da pokažemo činjenicu da umetnik deluje i kada drugi spavaju ili se odmaraju, kao i da javno prikažemo jedinstven proces nastanka jednog umetničkog dela,, ovoga puta u nekim od klasičnih slikarskih tehnika, koje već polako blede nestajući u burnom vrtlogu savremenog umetničkog stvaralaštva. Pokušaćemo tako da pokažemo sva uzbuđenja koja umetnost donosi, od zamisli umetnika, preko procesa izvođenja do konačnog nastanka umetničkog dela, koje će ostati u zbirci muzeja.

Budi kustos 19. jun, ponedeljak od 10 do 18h

Kako je sam proces organizovanja, produkcije i realizacije jedne izložbe u muzeju, po prirodi stvari, dug i traje nekad i više godina čime se pomalo gubi draž rada na konkretnoj postavci jer je ona, uglavnom, zbog dužine samog procesa, već završena i okončana, ranije u saradnji umetnika sa kustosom. Zbog toga smo odlučili da ova izložba ima, faktički, dve postavke – jedna prezentovana na otvaranju i tokom prve polovine trajanja izložbe, a druga, koju će umetnik i kustos osmisliti zajedno sa zaiteresovanom publikom. Time ćemo dinamizirati ali i demokratizirati samu postavku dok će posetioci imati priliku da se i sami kreativno uključe u rad na novoj postavci koja tako postaje promenjiva i dinamična kategorija. Sama akcija ispituje kako savremeni gledalac može da promeni, unapredi ili modifikuje jednu izložbenu postavku.

Radionica za decu: Slikamo po motivima umetnika subotom i nedeljom 10h – 14h

Praksa rada sa dečjom i mlađom populacijom stalno je prisutna u MSUV. Ovom prilikom će devojčice i dečaci različitih uzrasta pred sobom, kao motiv za dela koja slikaju, imati jednog modernog umetnika savremenog senzibiliteta pa će biti interesantno njihovo viđenje Babićevog slikarstva.

Svečano zatvaranje izložbe: Play & Sale 30. Jun, petak u 20h

www.danijelbabic.com