ANA BEŠLIĆ PUBLIKACIJA

ANA BEŠLIĆ | EMANCIPACIJA FORME

Skulpture u javnim zbirkama i muzejskim kolekcijama: Izbor 1954-2001.

Autorka: : Suzana Vuksanović

Sadržaj:

Reprodukcije skulptura zastupljenih na izložbi u MSUV

Tekst: Suzana Vuksanović, Emancipacija forme / Emancipation of Form

Biografija / Biography

Bibliografija / Bibliography

Katalog skulptura Ane Bešlić u javnim zbirkama i muzejskim kolekcijama / Catalog of sculptures by Ana Bešlić in public and museum collections

Dvojezični katalog prateća je publikacija prve novosadske samostalne izložbe umetnice Ane Bešlić (Bajmok, 16.03.1912 – Beograd, 28.01.2008) koja je pod nazivom „Ana Bešlić |Emancipacija forme, Skulpture u javnim zbirkama i muzejskim kolekcijama: Izbor 1954-2001“ održana u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u periodu od 24. februara do 19. marta 2015. godine. Katalogizovano je i reprodukovano svih 60 skulptura Ane Bešlić koliko ih je ukupno u muzejskim kolekcijama i javnim zbirkama u zemlji (Gradski muzej, Subotica, Muzej savremene umetnosti, Beograd, Narodni muzej, Beograd, Muzej grada Beograda, Muzej Zepter, Beograd, Galerija Matice srpske, Novi Sad, Gradski muzej, Sombor, Muzej rudarstva i metalurgije, Bor, Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra, Kikinda, Narodni muzej, Kraljevo, Moderna galerija CZK, Lazarevac, kao i u Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad), sa akcentom na 28 skulptura, nastalih u periodu od 1954. do 2001. godine, koje su bile postavljene u okviru izložbe. Katalog, uz biografiju umetnice, sadrži i do sada najkompletniji spisak njenih samostalnih i grupnih izložbi, učešća na kolonijama i simpozijumima, realizovanih javnih spomenika, skulptura, reljefa i vitraža, kao i dodeljenih nagrada. Publikovana je, takođe, kompletna Bibliografija Ane Bešlić koju je prikupila i sistematizovala istoričarka umetnosti Olga Kovačev Ninkov.

Suzana Vuksanović, kustoskinja i autorka izložbe, u tekstu „Emancipacija forme“ izdvaja tri ključna ciklusa umetnice – Bojena lopta (od 1966), Portret (1959-1979) i Jastuci (1987/88), uzimajući u obzir postojeću literaturu o umetnici, različite analitičke i interpretativne postavke, tadašnja dešavanja u zemlji i svetu, kao i biografske podatke umetnice. Postavljajući rad Ane Bešlić u kontekst rada skulptorki 20. veka u Jugoslaviji, ona ističe autonomnost modernističke skulpturalnosti umetnice koja se oslobodila dogme socijalističkog realizma, doslednom emancipacijom motiva, tema, sadržaja, materijala i radnog procesa.

Specifikacije:

98 str., 21x26cm

ISBN: 978-86-6333-016-0