image_pdfimage_print

Digitalizacija ideja: arhivi konceputalnih i neoavangardnih umetničkih praksi zajednički je projekt koji je inicirao Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, a okuplja Muzej savremene likovne umetnosti Vojvodine, Modernu galeriju u Ljubljani i Muzej moderne umetnosti u Varšavi.

Jezgro projekta je internet portal, na kom je okupljena i predstavljena digitalizovana građa iz muzejskih zbirki, arhiva i biblioteka. Uglavnom je reč o umetničkim radovima i publikacijama koji su vreme svog nastanka, šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka, nastojali izaći izvan muzejskih postava i zatvorenosti staklenih vitrina. Danas nas njihova retkost i krhkost ponovo navodi da je čuvamo od dodira i da je dajemo samo u sigurne i posvećene ruke.

Kvalitetnim reporodukcijama i radovima, nastojali smo ne samo ispuniti floskulu o „približavanju umetnosti širokoj publici“, posebno u slučaju umetničkih pravaca i postupaka koji na prvi spomen asociraju na elitizam i hermetičnost, već i ponuditi verniju i dostupniju informaciju koja će bit podsticaj za daljnje istraživanje. Na kraju, u digitalnu zbirku uključeni su i drugi arhivi i zbirke, kojima pre svega zahvaljujemo na poverenju.

Partneri i autori projekta:

Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
Muzej moderne umjetnosti, Varšava
Muzej savremene likovne umetnosti, Novi sad
Moderna galerija, Ljubljana

Podrška:

Program Kultura 2007-2013 Europske unije
Erste fondacija
Artmentor fondacija
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Grad Varšava
Grad Zagreb